Czwartek, 4 lipca 2024

imieniny: Malwiny, Izabeli, Aureliana

RSS

Włoskie diamenty: miasta, jedzenie i tajemnice

07.06.2024 06:43 | 0 komentarzy | kama

Zabytkowa Kopalnia Ignacy zaprasza dzisiaj, o godz. 18.00 na prezentację Diamante Barbieri, swojej 21-letniej wolontariuszki, na stałe mieszkającej w Bolonii. Spotkanie odbędzie się w budynku nadszybia Kościuszko.

Włoskie diamenty: miasta, jedzenie i tajemnice
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Poznamy najpiękniejsze włoskie regiony i miasta (Neapol, Rzym, Florencja, Bolonia, Mediolan, Wenecja). Dowiemy się wielu ciekawostek oraz zabawnych i nieznanych faktów na temat Włoch! Spotkanie odbędzie się w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski.

Nie zabraknie quizów, mnóstwa dobrej zabawy oraz oczywiście tradycyjnego, włoskiego poczęstunku! Goście wydarzenia skosztują:

- Aperol Spritz, uchodzący za na najlepszy drink z Prosecco (włoskie wino musujące).

- Focaccia, rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa

- Mortadella, rodzaj włoskiej nietrwałej, wędzonej i parzonej kiełbasy o dużej średnicy, ze zmielonego mięsa mieszanego. Jest wyrobem typowym dla regionu Lombardii i Emilii-Romanii, zwłaszcza dla Bolonii

- Parmigiano Reggiano, prestiżowy, niepowtarzalny włoski ser, słynny na całym świecie

- Aged Vinegar, tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny

Bilety: 15 zł

https://bilety.kopalniaignacy.pl/ 

źródło: Zabytkowa Kopalnia Ignacy