Poniedziałek, 23 grudnia 2024

imieniny: Sławomiry, Wiktorii, Iwona

RSS

Produkty od „Janety” z nagrodą na 56. Dniach Przemysłu Mięsnego w Warszawie

05.06.2024 14:30 | 0 komentarzy | MP

Produkty Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety zostały uhonorowane w konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, organizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy. Puchary i dyplomy wręczono podczas 56. Dni Przemysłu Mięsnego.

Produkty od „Janety” z nagrodą na 56. Dniach Przemysłu Mięsnego w Warszawie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Podczas 56. Dni Przemysłu Mięsnego „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”, w których udział wziął Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, ogłoszono wyniki konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”. W tegorocznej edycji wzięły udział 42 zakłady mięsne i drobiarskie z całej Polski. Ocenie poddano 141 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostali najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne. Minister Czesław Siekierski wręczył puchary i dyplomy nagrodzonym mięsnym zakładom przetwórczym. Konkursowe produkty zostały zaprezentowane na wystawie wędlin podczas wydarzenia. Wśród nagrodzonych znalazły się wyroby firmy „Janeta”. Nagrodę otrzymały pierogi z mięsem i szpinakiem, a także szynka dojrzewająca, szyneczka lubomska, zupa porowa oraz pieczone kulki z fileta, nadziewane serem i brokułami.

Chcę wyrazić uznanie, wdzięczności i podziękowanie dla sektora przemysłu mięsnego, który na przestrzeni lat stał się polską wizytówką – powiedział minister Czesław Siekierski.

Minister przypomniał, że 20 rocznica obecności Polski w Unii Europejskiej to dobry moment na podsumowanie zmian, jakie przeszedł polski przemysł przetwórczy, w tym mięsny. Te zmiany są wynikiem ogromnej pracy, która została wykonana w zakresie wdrożenia zmian w systemie ustawodawczym i stworzenia instytucji niezbędnych do spełnienia wymaganych standardów.

Dni Przemysłu Mięsnego to uznana w kraju konferencja branżowa. Podczas tego wydarzenia poruszane są takie zagadnienia jak: przetwórstwo wyrobów mięsnych, ich jakość, zdrowotność żywności oferowanej na rynku oraz kierunki zmian prawa żywnościowego. W konferencji brały udział najważniejsze podmioty z branży mięsnej w Polsce.

Dzisiaj polskie produkty można znaleźć nie tylko na półkach europejskich sklepów, lecz także na półkach sklepów na całym świecie. To ogromny skok dla rozwoju polskiego rolnictwa i przetwórstwa –podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi, gratulując firmom, uhonorowanym w konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”.

(ska)

Tekst sponsorowany