Poniedziałek, 23 grudnia 2024

imieniny: Sławomiry, Wiktorii, Iwona

RSS

Wielkanocna tradycja z Połomi. Tak wygląda pieczenie święcelnika [ZDJĘCIA]

24.03.2024 08:00 | 0 komentarzy | AgaKa

Czy połączenie półsłodkiego ciasta drożdżowego z wędlinami może smakować? Owszem, może! W Połomi od dziesięcioleci taki specjał, zwany święcelnikiem piecze się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. 

Wielkanocna tradycja z Połomi. Tak wygląda pieczenie święcelnika [ZDJĘCIA]
Koło Gospodyń Wiejskich z Połomi prezentuje jak powstaje wielkanocny święcelnik
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Święcelnik, czyli półsłodkie ciasto drożdżowe nadziewane kiełbasą, szynką oraz boczkiem jest fenomenem na skalę ogólnopolską. Nietypowy, wielkanocny specjał wypieka się w Połomi od dziesięcioleci, zazwyczaj w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę zanieść go w koszyczku z innymi produktami spożywczymi do kościoła na święcenie pokarmów.

Jak to jest zrobione?

Wyrobione ciasto drożdżowe rozwałkowuje się na grubość ok 1cm i szerokość formy do pieczenia. Następnie zawija się je w rulon, dokładając wędlin. Gotowy rulon trafia do formy, smaruje się go jajkiem, a ciasto dodatkowo nakłuwa patyczkiem, by usunąć powietrze. Tak przygotowany święcelnik trafia do nagrzanego pieca na około godzinę. 

Gotowy święcelnik wygląda jak domowej roboty chleb (lub ciasto). Jest złocisty, pachnący wędlinami i nutką słodyczy. 

Maria Trojan

Maria Trojan

Koniecznie zobacz film z przygotowywania połomskiej, wielkanocnej potrawy. Przepis i sposób przygotowania przedstawia Maria Trojan, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi.