- Rybnik
- Czernica
- Gaszowice
- Jejkowice
- Książenice
- Lyski
- Piece
- Świerklany
- Łuków Śląski
- Wiadomości
- AgroNowiny
- Nie przegap
- Lifestyle
Jejkowicki Festiwal Dyni 2023 [ZDJĘCIA] [FILM]
Prezentacja i degustacja dań i potraw z dyni, rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię, możliwość zakupu lokalnych produktów - wszystko to złożyło się Jejkowicki Festiwal Dyni.
Potrawy oraz przetwory z dyni serwowały gospodynie z Jejkowic, Gaszowic, Łukowa Śl., Pieców, Czernicy, Książenic, Świerklan oraz Lysek. Pomiarów i ważenia dyni dokonała komisja sędziowska. Oto zwycięzcy konkursu:
- miejsce Marek Krywalski - 64,20kg
- miejsce Aleksander Zielinski - 62,40kg
- miejsce Sandra Podleśny - 45,50kg
Przy okazji zachęcamy do przygotowywania pysznych potraw i przetworów z dyni. Na naszej liście jesiennych smakołyków ostatnio pierwsze miejsce zajmują frytki z dyni. Sprawdźcie sami:
Przygotuj składniki na frytki z dyni:
- 1 mała dynia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Jak przygotować frytki?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Usuń pestki i oczyść dynię, a następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 1 cm.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę i pieprz w misce. Każdy kawałek dyni dokładnie pokryj tą mieszanką przypraw, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 25 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Smacznego!