Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

29.10.2023 20:10 | 0 komentarzy | ż, Dav
Ostatnia aktualizacja: 29.10.2023 20:10

Prezentacja i degustacja dań i potraw z dyni, rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię, możliwość zakupu lokalnych produktów - wszystko to złożyło się Jejkowicki Festiwal Dyni.

Jejkowicki Festiwal Dyni 2023 [ZDJĘCIA] [FILM]
Wydarzenie zorganizowano 29 października w Hali Gimnastycznej w Jejkowicach. Na zdjęciu Elwira i Paweł z Rybnika, którzy przyjechali do Jejkowic z Rybnika, by na miejscu skosztować dań z dyni.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrawy oraz przetwory z dyni serwowały gospodynie z Jejkowic, Gaszowic, Łukowa Śl., Pieców, Czernicy, Książenic, Świerklan oraz Lysek. Pomiarów i ważenia dyni dokonała komisja sędziowska. Oto zwycięzcy konkursu: 

  1. miejsce Marek Krywalski - 64,20kg
  2. miejsce Aleksander Zielinski - 62,40kg 
  3. miejsce Sandra Podleśny - 45,50kg

Przy okazji zachęcamy do przygotowywania pysznych potraw i przetworów z dyni. Na naszej liście jesiennych smakołyków ostatnio pierwsze miejsce zajmują frytki z dyni. Sprawdźcie sami:

Przygotuj składniki na frytki z dyni:

  • 1 mała dynia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Jak przygotować frytki?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Usuń pestki i oczyść dynię, a następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 1 cm.

Wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę i pieprz w misce. Każdy kawałek dyni dokładnie pokryj tą mieszanką przypraw, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 25 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Smacznego!