Sobota, 29 czerwca 2024

imieniny: Piotra, Pawła, Benity

RSS

Kuchnia śląska w wersji wege jest możliwa? Sprawdzą to w Jastrzębiu-Zdroju już w ten weekend [ZAPOWIEDŹ]

29.05.2023 14:08 | 1 komentarz | juk

Konkursy kulinarne, bicie Rekordu Polski w sałatce jarzynowej, popisy najlepszych kucharzy, a na scenie Zespół „Śląsk”, Bartnikcy oraz Roszak Show. W taki sposób zapowiada się XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki, która odbędzie się już 4 czerwca w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju.

Kuchnia śląska w wersji wege jest możliwa? Sprawdzą to w Jastrzębiu-Zdroju już w ten weekend [ZAPOWIEDŹ]
Adam Borowicz autor Żelaznej Klapsznity zaprezentuje swoje kulinarne umiejętności podczas Śląskich Samków w Jastrzębiu-Zdroju. (fot. UM w Jastrzębiu-Zdroju)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zabrze, Wisła, Katowice, Racibórz - do grona miast organizujących jeden z największych festiwali kulinarnych w Polsce dołącza Jastrzębie-Zdrój. Śląskie Smaki to przede wszystkim konkursy kulinarne – dla profesjonalnych kucharzy, szkół gastronomicznych i amatorów gotowania. Uczestnicy powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, a o wyborze najlepszych zdecydują profesjonalni jurorzy.

Jedną z ciekawszych atrakcji festiwalu będzie próba pobicia Rekordu Polski na największą porcję szałotu, czyli sałatki jarzynowej. Obecny rekord (123,75 kg) należy do Drawna w województwie pomorskim. - Trzymamy kciuki za panie z jastrzębskich kół gospodyń wiejskich. One podejmą to wyzwanie i jestem pewien, że świetnie sobie z nim poradzą. Już teraz serdecznie im za to dziękuję – mówi Rafał Jabłoński, dyrektor Instytutu Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica.

Imprezie będzie towarzyszyła strefa grilla, gdzie odbędą się pokazy i warsztaty w wykonaniu mistrzów tego fachu. Na scenie wystąpią zespoły: Roszak Show, Bartnicky, a gwiazdą wieczoru będzie Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Tego dnia restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz Food Truck „Śląskie Smaki" będą serwować dania regionalne. Nie zabraknie także pokazów kulinarnych. Zaprezentują się najlepsi: znany w regionie Remigiusz Rączka, Adam Borowicz, autor „żelaznej klapsznity” oraz Kinga Paruzel, która udowodni, że kuchnia śląska w wersji wege jest jak najbardziej możliwa.