Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

19.05.2023 08:00 | 0 komentarzy | FK

W związku z okresem wiosennym zapytaliśmy gospodynie z KGW Buków jakie desery polecają. Zobaczcie jakie są ich propozycje.

7 wiosennych deserów. Koło Gospodyń Wiejskich z Bukowa podaje przepisy
Przewodnicząca KGW Buków Aleksandra Cmok
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Liczący około 300 mieszkańców. Buków to bardzo specyficzna, rolnicza i malutka miejscowość, która wielokrotnie doświadczała powodzi, dlatego ludzie trzymają się razem, bo wiedzą, że w trudnych chwilach liczy się jedność i współpraca. Każda  taka mała miejscowość ma swój niezwykły charakter i urok.

Bukowskie KGW nie zna nudy i słynie z wielu ciekawych inicjatyw. Przewodniczącą jest Aleksandra Cmok. Gospodynie biorą udział w konkursach, turniejach, spotykają się w Wiejskim Domu Kultury. Organizują wiele ciekawych imprez jak festiwal jajecznicy, dzień kobiet czy pieczenie ciastek. Dlatego poprosiliśmy gospodynie z Bukowa o przepisy wiosennych deserów.  

Zobacz propozycje gospodyń:

BRZOSKWINIOWA FANTAZJA

Składniki: 70 g okrągłych biszkoptów, 1 kg serków homogenizowanych naturalnych, 1 puszka brzoskwiń, 3 galaretki brzoskwiniowe, 1 motylki dekoracje z czekolady mlecznej i białej.

Przepis:

Serki wyjmij z lodówki przed przystąpieniem do pracy - żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż biszkopty. Brzoskwinie odcedź, przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. Sok z brzoskwiń przelej do garnka i zagotuj. Zagotowany sok przelej do miarki i dolej wrzątku tak, by otrzymać łącznie 400 ml płynu. Do soku wsyp 2 galaretki, wymieszaj do rozpuszczenia odstaw do wystudzenia. Serki wymieszaj ze zblendowanymi brzoskwiniami i wystudzoną galaretką. Masę przelej do tortownicy i odstaw na 2 godziny do stężenia. trzecią galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku. Podziel ją na dwie równe porcje. Kiedy przestygną, pierwszą wylej równomiernie na sernik i odstaw do lodówki do stężenia. Drugiej galaretce pozwól całkowicie stężeć. Stężoną galaretkę zblenduj na piankę i wylej na wierzchnią warstwę sernika. Odstaw do lodówki do stężenia.

BUKOWINKI TRUSKAWKOWO – BANANOWE

Składniki: 400 g truskawek, 2 duże dojrzałe banany, 150 ml jogurtu greckiego lub innego gęstego, 1 cukier z wanilią, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka miodu, sok z połowy pomarańczy, kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Przepis:

Truskawki umyj, odetnij szypułki, banany obierz i pokrój na mniejsze części. Owoce umieść w blenderze kielichowym, dodaj pozostałe składniki  i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej do pucharków, udekoruj truskawkami. Bukowinki truskawkowo-bananowe z wanilią najlepiej smakują lekko schłodzone 

MALINOWE CUDO

Składniki na kruche ciasto : 130 g miękkiego masła, 120 g cukru drobnego, 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli, 4 żółtka (białka zostaw do bezy), 150 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki. Proszku do Pieczenia

Beza: 4 białka, 200 g cukru drobnego, 100 g płatków migdałów

Galaretka z malinami: 3 galaretki malinowe 1,4 L wrzątku, 600 g malin (świeżych lub mrożonych)

Krem waniliowy: 2 łyżki cukru pudru, 3 śmietan-fix, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 750 ml schłodzonej śmietanki 30%

Przepis:

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie ucieraj dodając kolejno żółtka. Na koniec zmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia do połączenia składników. Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (ciasto będzie gęste). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Wyjmij formę z upieczonym spodem i odstaw do wystudzenia. Nie wyłączaj piekarnika tylko obniż w nim temperaturę do 140°C. Wystudzony spód wyjmij z formy, odłóż rant. Spód formy posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika . Piecz około 60 minut. Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z malinami* i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszaj od czasu do czasu. Wyłóż na kruchy spód. Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem. Gotowy krem wyłóż na malinową warstwę. Następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw ciasto Malinowe Cudo do lodówki do schłodzenia. 

*Jeśli użyjesz mrożonych malin, nie rozmrażaj ich tylko dodaj do przestudzonej galaretki. Mieszaj delikatnie aby owoce zawiesiły się w galaretce, po około 5 minutach galaretka będzie miała już żelową konsystencję i możesz ją od razu wyłożyć na kruchy spód.

PANI TRUSKAWKA

Składniki do ciasta: 4 jajka (rozmiar L), 160 g cukru drobnego, 1 cukier z wanilią, 150 ml oleju, 200 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia, 300-350 g świeżych truskawek.

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Przepis:

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Podziel na pół lub na ćwiartki jeśli owoce są duże. Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i cienką strużką do masy wlewaj stopniowo olej . Na koniec dodaj w 2-3 turach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Masę na ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu układaj kawałki truskawek, lekko je dociskając. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

ZIELONO MI

Zielone gofry ze szpinakiem: 450 ml mleka, 60 g liści szpinaku, 120 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 2 łyżeczki cukru, 2 jajka rozmiar L, 450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki Proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli.

Dodatkowo do gofrów: 150 g jogurtu naturalnego, 1 marakuja, 200 g ulubionych owoców.

Przepis:

Do blendera kielichowego wlej mleko, dodaj szpinak, jogurt naturalny, cukier z wanilią, cukier i zmiksuj, aż płyn będzie miał jednolitą konsystencję. Dodaj jajka, zmiksuj do połączenia. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj do szpinakowej masy i zmiksuj dokładnie. Gofrownicę rozgrzej, następnie smaruj cienko olejem. Wylewaj ciasto i piecz gofry około 4-5 minut. Gotowe gofry podawaj z jogurtem naturalnym, owocami i skrop marakują.

CIASTO SZPINAKOWE

Składniki: 70g mąki,200g cukru 100-150g listów świeżego szpinaku,2 duże jajka,1łyżeczka esencji waniliowej,1,5łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,szczypta soli.

Na lukier: 1 łyżka soku z cytryny 90 g. cukru pudru i kolorowa posypką.

Przepis:

Listki szpinaku opłucz i odsącz z wody, przełóż do blendera i wlej oliwę razem zmiksuj w misce, zmiksuj jajka z cukrem na puszysta masę, dodaj esencję waniliową, soku z cytryny oraz szpinaku, całość dokładnie wymieszaj na końcu dodaj mąkę z proszkiem i solą, ciasto wymieszaj do połączenia składników. Piecz w 180 st. C przez 30-40 min. Upieczone ciasto ostudź i polej lukrem cytrynowym posyp posypką.

CIASTO Z RABARBAREM

Składniki: 4 jajka, 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła, 1,5 szklanki (240 g) mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 500 g rabarbaru, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania.

Przygotowanie :

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodyżki pokrój na około ½ cm plasterki. Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, zapnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka wbij do miski, dodaj drobny cukier i cukier waniliowy i ubijaj na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera na około 10 min. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C, następnie stopniowo cienkim strumienie dodawaj olej, cały czas miksując w sumie przez około 5 min. Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie wymieszaj. Przesiej około 1/3 do ubitej masy i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera. Dodaj drugą część mąki i znów zmiksuj jak poprzednio, dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj. Ciasto wyłóż do tortownicy, wyłoży rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Piec przez około 45 min do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.