środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Wodzisławski rynek zamieni się w restaurację. W sobotę IV Wspólne Grillowanie [ZAPOWIEDŹ]

11.05.2023 10:56 | 0 komentarzy | d

W najbliższą sobotę, 13 maja br. na wodzisławskim Rynku będzie unosił się wielki dym palących się grilli, a wraz z nim zapach niesamowitego mięsa - przygotowanego pod okiem fachowców. To wszystko za sprawą IV Wspólnego Grillowania z ZPM Tomaszny, które potrwa od godz. od 11:00 do 20:00.

Wodzisławski rynek zamieni się w restaurację. W sobotę IV Wspólne Grillowanie [ZAPOWIEDŹ]
W najbliższą sobotę odbędzie się czwarta odsłona tego wydarzenia (fot. arch. Nowiny.pl)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Co czeka na uczestników?

  • spotkanie z fachowcami grillowania,
  • poznanie technik grilla i BBQ,
  • poszerzenie swojej wiedzy o grillowaniu,
  • nauka przygotowywania steka wołowego i jego prawidłowego grillowania,
  • nauka od podstaw przygotowania mega burgera z 100 proc. wołowiny,
  • na każdym stanowisku będzie również możliwość umówienia ewentualnego zakupu sprzętu (akcesoria, grille czy paleniska).

Program imprezy

  • 11:00 - Rozpoczęcie IV Wspólnego Grillowania:
    • degustacje wyrobów Beef Master Tomaszny i ZPM Tomaszny,
    • Mirek Czarnogórski i Mariusz Jeznach o tym, jak grillować i poznać techniki grilla i BBQ,
    • Adam Tomaszny - "Tradycja Trzech Pokoleń. Czym Jest Sezonowanie?",
    • Artur Kupczyk - "Jak wybrać wołowinę na steki?"
    • Arek Mazur - pokaz rozbioru wołowiny sezonowanej.
  • 12:00 - Pasja do steków a skoki narciarskie - Aleksander Zniszczoł - soczek narciarski, pasjonat grilla, BBQ i Steków Beef Master Tomaszny,
  • 12:30 - przygotowanie burgerów 100 proc. BEEF:
    • Tomasz Karpowicz - Burger Hub,
    • Aleksander Rzepecki - Outdoor Cooking,
    • Michał Sobolewski - Foodaholics.
  • 13:00 - Szpik wołowy po azjatycku:
    • Artur Kupczyk vel Ogniomistrz Art - szef kuchni Akademii GrillWeb, grillmaster, bloger kulinarny, ekspert do spraw gastronomii, ambasador polskiej marki Quan Garden Art,
  • 13:30 - Hanger steak - czyli mało popularne cięcia:
    • Kacper Salzman - Grillmaster Marki Napoleon, prowadzący program "Prosto z Grilla", podróżnik kulinarny,
  • 14:00 - przygotowanie mostka wołowego-brisket:
    • Adam Kajfosz - Polish BBQ Mafia,
    • Szymon Romaniuk - Polish BBQ Mafia,
  • 14:30 - Kuchnia ameryki południowej z broil kinga:
    • Daniel Władymirow - uczestnik 11. edycji Masterchefa,
  • 15:00 - polędwica sezonowana w łoju na ofyrze:
    • Mateusz Wojnar - Godkowie Grille, Doradca Kulinarny i Szef Kuchni,
    • Michał Fabiszewski - Szef Kuchni, laureat II miejsca w programie Masterchef,
  • 15:30 - prezentacja wędzarni ogrodowych - firma Kolba,
  • 16:00 - pokaz i ostrzenie japońskich noży - firma Japońskie Noże,
  • 16:30 - Tomahawk metodą odwróconą Reverse Sear z dymem jabłoni - Artur Kupczyk,
  • 17:00 - Kuchnia Bałkańska na grillu Broil king - Daniel Władymirow,
  • 17:30 - przygotowanie łopatki na pulled pork - Polish BBQ Mafia,
  • 18:00 - losowanie nagrody głównej - Grill Gazowy Marki NAPOLEON,
  • 18:30 - karkówka po meksykańsku - Kacper Salzman,
  • 19:00 - Tajskie Noodle STIR-FRY z kurczakiem z Big Green Egg - Mateusz Wojnar,
  • 19:30 - kebab cevapcici z wołowiną z ofyra - Michał Fabiszewski,
  • 20:00 - wspólna integracja w Pilsner Pub.

źródło: UM Wodzisław Śl., oprac. (d)