Uczennice z Wodzisławia Śl. laureatkami w konkursie gastronomicznym
Pod koniec marca w pracowni gastronomicznej wodzisławskiego Ekonomika odbył się finał konkursu regionalnego "Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box". - Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach - przekazuje Starostwo Powiatowe w Wodzisławiu Śl.
Do rywalizacji stanęli uczniowie szkół gastronomicznych z Żor, Jastrzębia-Zdroju, Rydułtów i Wodzisławia Ś. Zadaniem pięciu dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem mięsa mielonego i polędwiczek drobiowych oraz nieznanych surowców z „czarnej skrzynki”. W black boxie można było znaleźć m.in.: kaszę pęczak, szpinak, jabłko, cytrynę i czerwoną cebulę. Uczniowie mieli dowolność w doborze pozostałych surowców. W ciągu 120 minut mieli wymyślić i stworzyć trzy porcje dania składającego się z elementów mięsnych, dodatków skrobiowych i warzywnych oraz sosu i garnirunku.
Decyzją jury, w skład którego weszli Maciej Mrozek i Łukasz Skowron, pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. – Emilia Szczotok i Wiktoria Kufieta, drugie miejsce drużyna z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju, a trzecie miejsce reprezentanci Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl., zaś patronatem sponsorskim była wodzisławska restauracja firmy OLSERW.