Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

22.12.2022 18:07 | 0 komentarzy | sqx

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące określonych partii popularnych herbatników. Wykryto w nich podwyższony poziom akryloamidu, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Popularne herbatniki niebezpieczne dla zdrowia. GIS ostrzega! [TABELA]
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. / fot. GIS
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre

Wyprodukowano dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Eurobrand Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:

  • Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE.
  • Powiadomiono odbiorców firmy o przekroczeniu wartości akrylomidu i wstrzymaniu sprzedaży wadliwych partii produktu.
  • Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie.

Dodatkowe informacje przedstawione przez dystrybutora:

Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158).

źr.: GIS

źr.: GIS