Słodycze Cypru. Młodzi gastronomicy z Raciborza pokazali uczniom z SP 18 jak przygotować baklawę i lokmę [ZDJĘCIA]
Jak wynika z badań 96% Polaków kupuje słodycze. Prawie połowa z nas sięga po nie bez specjalnej okazji, tylko dlatego, że je lubi. Kobiety najczęściej by poprawić humor, a mężczyźni – żeby dodać sobie energii. Cukiernicy i technicy żywienia i usług gastronomicznych razem z grupą uczniów z klasy 2a Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu postanowili, że jak jeść słodyczce to tylko te własnoręcznie wykonane.
Okazją do tego były warsztaty cukiernicze „Słodycze Cypru” zorganizowane w pracowni gastronomicznej przy ulicy Wileńskiej. Mali, być może przyszli cukiernicy, z zapałem mieszali składniki, formowali ciasto, przekładali je, dekorowali i oczywiście zajadali. Efektów zmagań z wałkiem i mikserem mogli również skosztować najbliżsi młodych cukierników, którzy zabrali swoje wypieki do domów.
W tym słodkim zamieszaniu nie zapomniano o uczniach Centrum – mogli oni skosztować tradycyjnych cypryjskich słodyczy – baklawy i lokmy. Za tak mile rozpoczęty weekend możemy podziękować nauczycielom branży gastronomicznej, którzy po powrocie ze szkolenia job shadowing na Cyprze postanowili podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami.
Szkolenie i warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu „Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową – CKZiU nr 1 w Raciborzu” o numerze 2021-1-PL01-KA121-VET-000010552. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską.
źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu