Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Sposób na: pyszne i szybkie śniadanie. Rozgrzewająca tofucznica jako dzienne źródło białka [KULINARIA]

26.09.2022 14:51 | 0 komentarzy | NM

Dziś mam przepis na wyjątkowe i bardzo nietypowe śniadanie. To klasyka w nowoczesnym wydaniu.

Sposób na: pyszne i szybkie śniadanie. Rozgrzewająca tofucznica jako dzienne źródło białka [KULINARIA]
Wyszła pysznie!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pewnie się zastanawiacie: dlaczego tofucznica? Dlaczego bez jajek? Cóż, w moim wypadku odpowiedź jest dosyć prosta. Ja po prostu jajek nie lubię, a tofucznica to równie zdrowa i wartościowa alternatywa.

Tofu, podobnie jak jajko jest bogate w białko, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i tłuszcze. Tofu jest również bardzo łatwo dostępne (widuję je nawet w małych osiedlowych sklepikach), niedrogie i może długo stać w lodówce. 

Dlatego ja wybieram tofucznicę. 

Przepis na tofucznicę (2 porcje)

@nowiny_pl Tofucznica! #vegan ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Składniki:

  • 1 średnia cebula, 
  • 1 kostka klasycznego tofu naturalnego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina siekanego szczypiorku, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • ćwierć łyżeczki soli, 
  • pół łyżeczki pieprzu, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 4-5 łyżek wody, 
  • łyżka oliwy

opcjonalnie:

  • łyżeczka płatków drożdzowych, 
  • większa szczypta czarnej soli, 
  • ulubione warzywa, np. papryka, pieczarki lub pomidory

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Jeżeli mamy na to ochotę, dodajemy też innych warzyw. Po ok. 2 minutach dodajemu pokruszone tofu. Zostawiamy na 5 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie wodę mieszamy z przyprawami i płatkami drożdżowymi, jeżeli mamy. Wylewamy płyn na patelnię i szybko mieszając, czekamy aż woda zredykuje się, a tofucznica będzie miała odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcemy, by była mocno "ścięta", musimy poczekać nieco dłużej.  Na koniec posypujemy danie szczypiorkiem i podajemy z ulubionym chlebkiem lub w formie śniadaniowego wrapa. Gotowe!