Wtorek, 24 grudnia 2024

imieniny: Adama, Ewy, Zenobiusza

RSS

19.09.2022 19:11 | 0 komentarzy | NM

Dziś mam przepis dla bardzo szczególnej grupy odbiorców.

Sposób na: wyjątkowy gulasz warzywny [KULINARIA]
Tęskniłam za tym daniem, a wy?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Warzywno-sojowy gulasz to legenda pewnego polskiego festiwalu. Gdy raz się spróbuje, tęskni się za nim potem cały rok. 

Gdy pierwszy raz pojechałam na Przystanek Woodstock (teraz Pol'and'Rock) miałam 16 lat i jak większość moich rówieśników na tej imprezie, miałam ograniczony budżet. Na słynne "żarcie z kryszny" poszłam właśnie dlatego, że było tanie. Od tamtej pory jadłam je już co rok i niejednokrotnie odtwarzałam w domu. Wiem, jak wiele osób uwielbia to danie, więc proszę – teraz możecie zrobić je sami. 

Dodam jeszcze, że to jest dosłownie jedyny przepis w mojej kuchni, którego trzymam się prawie w 100%. Jedyny krok, który dodaję, to wcześniejsze podgotowanie kostki sojowej w wodzie lub bulionie. Wtedy jest miększa, ale to absoltunie opcjonalny krok. 

A, i jeszcze jedno. To oryginalny przepis zdobyty u źródła, nie żadna podróba. 

Przepis

@nowiny_pl Najlepsze jedzenie świata #harekrishna #woodstock #polandrockfestival ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

składniki

  • woda - 1,5 litra,
  • groch w połówkach - 20 dkg
  • kalafior 10 dkg,
  • marchewka 10dkg,
  • zielona fasolka 10 dkg,
  • przecier pomidorowy 30% 10 dkg,
  • kostka sojowa, 15 dkg,
  • majeranek - łyżka stołowa,
  • oregano – 0,5 łyżeczki,
  • bazylia - 0,5 łyżeczki
  • curry - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 płaska łyżeczka
  • słodka papryka – 0,5 łyżeczki,
  • pieprz czarny - 0,5 łyżeczki,
  • sół – jedna płaska łyżka

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i dodaj groch w połówkach. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż groch zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotuj i dodaj wszystkie warzywa. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj około 5 minut i dodaj kostkę sojową oraz olej. Doprowadź gulasz do wrzenia i gotuj do momentu aż soja zmięknie.