Seniorzy z Nędzy nigdy nie próżnują [ZDJĘCIA]
Dzisiaj (17 września) w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy odbyły się warsztaty serowarskie w ramach projektu “Przy wspólnym stole”. Wzięli w nich udział słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Nędzy.
Warsztaty serowarskie i ubijanie masła to elementy projektu “Przy wspólnym stole”, w którym udział bierze UTW z Nędzy. Autorami tego projektu, realizowanego ze wsparciem Gminnego Centrum Kultury są Pani Eleonora Czekała oraz Pan Adam Grzybowski.
Na dzisiejszych warsztatach seniorzy z Nędzy dowiedzieli się, jak własnoręcznie zrobić domowy ser oraz masło oraz jak produkować zdrową i ekologiczną żywność. Zajęcia poprowadził Romuald Pala wraz z żoną. Pan Romuald w trakcie zajęć zajął się produkcją sera, a jego żona pokazała jak poprawnie ubić masło.
“Dzisiejsze zajęcia mają na celu pokazanie tradycyjnych technik wytwarzania sera i masła. Dzisiaj robiony jest ser podpuszczkowy, czyli ser z dodanym jogurtem. Jest to ser typu włoskiego. Aby wytworzyć ser musimy mieć mleko prosto od krowy, czyli nie z kartonu. Musi być to mleko od gospodarza. Następnie dodawany jest jogurt naturalny. Trzeba mleko zakwasić. Następnie dodawana jest podpuszczka. W końcowym etapie przepuszcza się ser przez sita, a później prasuje. Do takiego serka można dodać zioła, troszkę soli. Według własnego uznania.” - Mówi Edyta Pala, która pomagała w prowadzeniu warsztatów.
Seniorzy z Nędzy nawet w wakacje realizowali swoje projekty. Jeden z nich zaczął się w lipcu tego roku. Organizowała go Politechnika Śląska w Zabrzu pod nazwą "Organizacja i zarządzanie". Aktualnie realizowany przez UTW z Nędzy jest wspomniany już projekt "Przy wspólnym stole", a dzisiejsze warsztaty były jego częścią. Trzecim projektem realizowanym w ostatnim czasie przez studentów z Nędzy jest wrześniowy projekt Animator senior inicjatyw obywatelskich.