Znany kucharz gotował na Zamku Piastowskim. Kiedy emisja programu?
Łukasz Szymon Gamoń - znany Szef Kuchni, rybniczanin z krwi i kości, pasjonat kulinarny propagujący kuchnię śląską, nowoczesną oraz swoją autorską, zawitał w poniedziałek 8 sierpnia na Zamek Piastowski w Raciborzu.
Swoje doświadczenie zdobywa od 20 lat w restauracjach Górnego Śląska i Podbeskidzia. Znany jest z gotowania na antenie TVS, gdzie prowadzi autorski program pt. „Gamoń w Kuchni”. W swoim programie prezentuje pomysły na dania zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym ujęciu.
- Powodów wybrania Zamku Piastowskiego w Raciborzu na potrzeby emisji odcinka było kilka. Zamek Piastowski w Raciborzu to dawna siedziba Piastów, stąd pochodzi m. in. Mieszko IV Laskonogi, syn księcia Władysława II Wygnańca, wnuk księcia Bolesława Krzywoustego, twórca księstwa raciborskiego, pan na Krakowie, dzielnicowy władca Polski. Tu znajduje się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury. Świątynia nazywana jest śląską Sainte-Chapelle oraz perłą śląskiego gotyku - zauważa Grzegorz Nowak z raciborskiego Zamku.
W programie, oprócz smaków i receptur, które Łukasz Szymon Gamoń przygotował wspólnie z Dyrektor Zamku Piastowskiego - Krystyną Niklewicz, poznamy historię tutejszego obiektu, jak również dowiemy się, co zamek oferuje współcześnie. Nad wątkami historycznymi, pojawiającymi się w programie, związanymi z dawną piastowską siedzibą, opiekę merytoryczną sprawował Grzegorz Nowak - Starszy Specjalista w Punkcie Informacji Turystycznej na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Wspólne gotowanie ze znanym kucharzem, odbyło się w plenerze, na dziedzińcu, na tle Zamku Piastowskiego.
- Jaką potrawę przyrządzono? Niech to pozostanie tajemnicą do dnia premiery. Możemy zapewnić jednak, że będzie bardzo smacznie - przekazują pracownicy raciborskiego Zamku. Emisja programu odbędzie się na antenie TVS. Odcinek premierowy odbędzie się w sobotę 13 sierpnia, o godz. 14:45.
źródło: Zamek Piastowski w Raciborzu, oprac. (d)