środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

01.08.2022 18:24 | 0 komentarzy | NM

Dzisiaj coś trudniejszego, ale bardzo pysznego. Przedstawiam przepis na tartę cytrynową. 

Tarta cytrynowa na palonym maśle [KULINARIA]
Ciasto bardzo dobre do kawki.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Na ogół nie lubię ciast z owocami, ani rzeczy o smaku cytryny. Ta tarta jednak wyjątkowo mi posmakowała. Jest lekko kwaśna, trochę słona i nie za słodka. Nie jest to ani najprostszy, ani najszybszy przepis, jaki robiłam w życiu, ale śledząc dokładnie intrukcje, ciasto powinny wyjść dobre. 

Przepis

@nowiny_pl

ib: @rozkoszny

♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl

Składniki:

krem:

  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • sok z cytryny (z 3 – 4 cytryn)
  • 2  jajka
  • 3  żółtka
  • szczypta soli morskiej

ciasto:

  • 1 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i pół płaskiej łyżeczki  soli morskiej
  • 150 g masła

Sposób przygotowania:

Jedną cytrynę pokrój na drobne plasterki. Sok cytrynowy przelej do miski i dodaj 1 szklankę cukru. Do soku dodaj plasterki cytryny. Odstaw na minimum godzinę. W tym czasie zajmij się spodem. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. W garnku rozpuść masło, często mieszając, do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wlej masło do masy, a następnie wylep nią formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut. Wróć do kremu. Wyjmij z soku plasterki cytryny i połącz go  z jajkami, żółtkami, mąką i solą. Wlej masę na schłodzony spód, a na górze ułóż plasterki. Piecz przez 35 minut w piekarniu nagrzanym do 190 stopni celcjusza. 

Gotowe.