Wtorek, 5 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Sławomira, Zachariasza

RSS

29.07.2022 19:00 | 6 komentarzy | AgaKa

Kontynuujemy nasz wakacyjny cykl - pomysł na spędzenie czasu wolnego. Tym razem zawędrowałam za granicę, do Czech, a konkretnie do urokliwego i niezwykle malowniczego miasta Stramberk.

Jedliście kiedyś Stramberskie Uszy? [ZDJĘCIA, WIDEO]
Stramberskie Uszy to piernikowe ciasteczka. Wiąże się z mini pewna legenda
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

O mieścinie

Miasto zachowało historyczny układ urbanistyczny. Wokół prostokątnego rynku o pochyłej płycie (położonego na stoku wzgórza zamkowego) znajduje się zespół murowanych domów o cechach późnobarokowych i klasycystycznych oraz barokowy kościół parafialny pw. św. Jana Nepomucena z lat 1721–1723.

Rynek w Stramberku jest bardzo pochyły

Rynek w Stramberku jest bardzo pochyły

Na ulicach prowadzących do rynku zachowały się drewniane domy konstrukcji zrębowej.

Charakterystyczne, drewniane chatki

Charakterystyczne, drewniane chatki

Nad miastem i mocno pochylonym rynkiem góruje zalesione wzgórze z pozostałościami zamku Štramberk oraz zachowaną wieżą o nazwie Trúba (to punkt widokowy, można wejść, ale wejscie jest płatne). Centrum miasta zostało objęte ochroną konserwatorską.

Wieża zwana Trubą widziana z Rynku

Wieża zwana Trubą widziana z Rynku

W pobliżu Rynku (w Parku Narodowym oddalonym dosłownie o kilka minut spacerkiem) znajduje się Jaskinia Šipka, w której odnaleziono szczątki neandertalskiego dziecka (via Wikipedia). Do czeskiego Stramberka z Wodzisławia jedzie się około godziny. 

Stramberskie Uszy (lub jak kto woli Sztramberskie Uszy)

Stramberk ma swój znak rozpoznawczy - jest nim słynny wypiek, Stramberskie Uszy. To ciasteczka piernikowo-korzenne w kształcie uszu/ rurek/ Truby - różnie to określają. Za całą paczkę w przeliczeniu na złotówki zapłacimy ok. 6/7 zł. Ciastka przyrządza się z ciasta piernikowego, które wytwarzane jest na bazie miodu, mąki, jaj i cukru, z dodatkiem przypraw korzennych. Rzadkie ciasto rozlewane jest na gorącej blasze i formowane na kształt kółekUszy stały się 1 stycznia 2007 pierwszym czeskim produktem regionalnym. Nazwy używać mogą wyłącznie producenci z terenu miasta.

Pierwszy kęs czeskiego słodkiego przysmaku

Pierwszy kęs czeskiego słodkiego przysmaku

Z wypiekiem związana jest legenda

Tradycja pieczenia uszu zrodziła w związku z najazdem tatarskim na okolice miasta (góra Kotouč) w 1241 roku. Mieszkańcy Štramberka ukryci na wzgórzu wypuścili wodę ze zbiornika, zatapiając obóz wroga. Podczas przeszukiwania obozu Tatarów mieszkańcy miasta mieli znaleźć worek wypełniony odciętymi uszami niewiernych, które miały być wysłane na dowód zwycięstwa tatarskiemu chanowi.

Dlatego będąc w Stramberku nie zapomnijmy o spróbowaniu tego słodkiego przysmaku.

Zobacz filmik z czeskiego szlaku