Poniedziałek, 23 grudnia 2024

imieniny: Sławomiry, Wiktorii, Iwona

RSS

Pochlapany Jasiek, czyli kanapka Sloppy Joe na mój sposób [KULINARIA]

09.08.2022 00:00 | 0 komentarzy | NM

Szukacie szybkiego i prostego przepisu, dzięki któremu się najecie? Szukacie jakiegoś nieoczywistego dania? Mogę w tym pomóc. 

Pochlapany Jasiek, czyli kanapka Sloppy Joe na mój sposób [KULINARIA]
Wygląda tak, jak nazwa wskazuje, czyli sloppy.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Sloppy Joe to danie niezwykle popularne w Ameryce, ale w Polsce raczej nie ma wzięcia. Dlaczego? Nie wiem. 

Sloppy Joe to danie bardzo proste, szybkie i sycące. Można je zrobić w wersji łagodnej, ostrej, mocno warzywnej, mięsnej lub wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. 

Ja pokażę, jak przygotować tę kanapkę w wersji łagodnej (co jest u mnie wyjątkiem) i wegetariańskiej. Od razu zaznaczam – jeżeli chcecie zrobić ją w wersji mięsnej, to bez problemu możecie skorzystać z mojego przepisu. Po prostu zamiast tofu użyjcie mięsa mielonego. Pozostałe kroki są takie same.

Zanim jeszcze przejdę do przepisu, to chcę dodać, że u mnie znajdziecie wersję uproszczoną, bo jestem dosyć wybredna, jeżeli chodzi o jedzenie i do mojej kanapki nie dodałam papryki i octu, które teoretycznie powinnam dodać. Za to dodałam więcej pomidorów, by było bardziej sycące. 

Przepis na 4 średnie kanapki

@nowiny_pl Polecam 10/10. Jedliscie kiedyś? #cooking #recipe #sloppyjoe ♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl

Składniki:

1 opakowanie mielonego tofu (350 g), 

1 puszka pomidorów w zalewie, 

150 ml passaty pomidorowej, 

pół białej cebuli pokrojonej w kostkę, 

3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 

łyżeczka soli, 

2 łyżeczki czosnku granulowanego, 

1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 

pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, 

2-3 łyżki oliwy, 

bułki maślane lub hamburgerowe, 

ulubiony tarty ser.

Sposób przygotowania:

Mielone tofu wrzucamy do miski. Jeżeli mamy zwykłe tofu, rozwalamy je widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po około 5 minutach wrzucamy cebulę i czosnek. Czekamy, aż składniki się zarumienią. Po tym czasie dodajemy pomidory i passatę. Co jakiś czas mieszając, gotujemy przez około 15 minut, by sos się zredukował. Następnie wykładamy farsz na bułkę i posypujemy serem. Gotowe.