Wtorek, 24 grudnia 2024

imieniny: Adama, Ewy, Zenobiusza

RSS

Jak wypromować żywność z polskich lasów? Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone

24.06.2022 22:11 | 0 komentarzy | sqx

Lasy Państwowe do 30 września przyjmują zgłoszenia w konkursie "Natura od kuchni". To ogólnopolskie wyzwanie, którego celem jest promowanie zdrowej żywności z polskich lasów. Granty w wysokości 5 tysięcy złotych otrzymają pomysłodawcy najciekawszych propozycji. Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich w całym kraju.

Jak wypromować żywność z polskich lasów? Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone
Nikt lepiej niż lokalne gospodynie nie zna się na przygotowaniu tradycyjnych potraw z naturalnych produktów, zwłaszcza tych pochodzących z okolicznych lasów / fot. rybnik.katowice.lasy.gov.pl
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Lasy Państwowe przekonują, że najlepsze produkty to takie, które daje nam natura, z kolei najlepszym ich źródłem jest las. Wskazują jednocześnie, że zarówno owoce czy zioła, jak i dziczyzna to produkty wciąż jeszcze mało znane. Konkurs "Natura od kuchni" ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe upowszechnią wiedzą o żywności pochodzenia leśnego.

– Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej – wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych. – Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły, tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków.

Aby wziąć udział w konkursie, należy zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. projekt zakładający przygotowanie stoiska popularyzującego produkty runa leśnego, przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu albo zorganizowanie dla dzieci lekcji o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Laureaci konkursu otrzymają dofinansowanie do 5 tys. złotych.

Po zakończeniu konkursu, najlepsze regionalne domowe przepisy zostaną wydane w publikacji "Dzika kuchnia. Dobre z lasu". Książka kucharska zostanie później udostępniona w formie darmowego pliku pdf.