środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

29.04.2022 15:51 | 1 komentarz | NM

Planujesz obiad w ogródku lub na balkonie? Jeżeli tak, to mam na to idealny przepis.

Majówkowe przepisy: wiosenna sałatka z tortellini
Jak przystało na wiosenną sałatkę, zjadłam ją sobie w ogrodzie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wiosenna sałatka z tortellini

Większość osób kojarzy majówkę z grillami, pieczoną kiełbaską i szaszłykami. Mi natomiast najbardziej kojarzy się z lekkimi obiadami pod chmurką i oczywiście sałatkami. Po części dlatego, że nie jem mięsa, a to głównie je jada się podczas rodzinnego grilla, ale w dużej mierze dlatego, że po prostu uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. 

Dziś przygotowałam jedną z moich ulubionych, czyli sałatkę z tortellini. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna, a przy okazji można ja wykonać w dwóch wersjach – z oliwą i sokiem z cytryny lub z majonezem. Ja bardzo lubię obie odsłony tego dania, ale dziś akurat wykonałam ją z odrobiną majonezu, ponieważ została mi go w lodówce resztka, a nie wykorzystałabym go do niczego innego. Po prostu nie lubię marnować produktów spożywczych. 

Dodam jeszcze, że z mojego przepisu wychodzi dość spora porcja, ale to żaden problem. Ta sałatka na spokojnie wytrzyma 2-3 dni w lodówce. Moim zdaniem na drugi dzień smakuje nawet lepiej.

Przepis

@nowiny_pl

dzisiaj sałateczka wlatuje

♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl

Składniki

  1. 400 gram tortellini z ulubionym farszem, 
  2. pół cebuli posiekanej w kostkę, 
  3. jeden pęczek posiekanego szczypiorku, 
  4. jeden pęczek posiekanego koperku, 
  5. jeden pęczek posiekanej pietruszki, 
  6. pół większego pora posiekanego w kostkę, 
  7. około 60 gram szpinaku baby,
  8. około 70 gram cieciorki, 
  9. około 70 gram groszku, 
  10. około 70 gram kukurydzy, 
  11. dwie łyżki majonezu lub oliwy
  12. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, pora, koperek, szczypiorek oraz pietruszkę, a następnie dorzucamy wystygnięte tortellini. Następnie dorzucamy umyty i osuszony ręcznikiem papierowym szpinak. Dodajemy cieciorkę, groszek oraz kukurdzę. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Ja dodałam około 2 łyżeczek soli i łyżeczkę pieprzu. Wszystko mieszamy z oliwą lub majonezem. Gotowe.