Majówkowe przepisy: wiosenna sałatka z tortellini
Planujesz obiad w ogródku lub na balkonie? Jeżeli tak, to mam na to idealny przepis.
Wiosenna sałatka z tortellini
Większość osób kojarzy majówkę z grillami, pieczoną kiełbaską i szaszłykami. Mi natomiast najbardziej kojarzy się z lekkimi obiadami pod chmurką i oczywiście sałatkami. Po części dlatego, że nie jem mięsa, a to głównie je jada się podczas rodzinnego grilla, ale w dużej mierze dlatego, że po prostu uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki.
Dziś przygotowałam jedną z moich ulubionych, czyli sałatkę z tortellini. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna, a przy okazji można ja wykonać w dwóch wersjach – z oliwą i sokiem z cytryny lub z majonezem. Ja bardzo lubię obie odsłony tego dania, ale dziś akurat wykonałam ją z odrobiną majonezu, ponieważ została mi go w lodówce resztka, a nie wykorzystałabym go do niczego innego. Po prostu nie lubię marnować produktów spożywczych.
Dodam jeszcze, że z mojego przepisu wychodzi dość spora porcja, ale to żaden problem. Ta sałatka na spokojnie wytrzyma 2-3 dni w lodówce. Moim zdaniem na drugi dzień smakuje nawet lepiej.
Przepis
@nowiny_pl dzisiaj sałateczka wlatuje
♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki
- 400 gram tortellini z ulubionym farszem,
- pół cebuli posiekanej w kostkę,
- jeden pęczek posiekanego szczypiorku,
- jeden pęczek posiekanego koperku,
- jeden pęczek posiekanej pietruszki,
- pół większego pora posiekanego w kostkę,
- około 60 gram szpinaku baby,
- około 70 gram cieciorki,
- około 70 gram groszku,
- około 70 gram kukurydzy,
- dwie łyżki majonezu lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, pora, koperek, szczypiorek oraz pietruszkę, a następnie dorzucamy wystygnięte tortellini. Następnie dorzucamy umyty i osuszony ręcznikiem papierowym szpinak. Dodajemy cieciorkę, groszek oraz kukurdzę. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Ja dodałam około 2 łyżeczek soli i łyżeczkę pieprzu. Wszystko mieszamy z oliwą lub majonezem. Gotowe.