Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy tofu a la śledzik w zalewie [WIDEO]
W wigilię na polskich stołach króluje ryba. Karp, śledzie, ryba po grecku... A co, jeżeli ci powiemy, że w tym roku twoja kolacja wigilijna może wyglądać nieco inaczej? Wcale nie wymaga to od ciebie więcej chęci, zaagnażowania i pieniędzy. Dziś pokażemy, jak zrobić tofu w aromatycznej zalewie podobnej do tej, którą dodaje się do śledzia.
Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy tofu a la śledzik w zalewie
Tofu to swego rodzaju twarożek wytwarzany z mleka sojowego. Według niektórych podań, powstał w 164 roku p.n.e. Tofu jest zbite, ale jednocześnie dość miękkie i sprężyste. Surowe nie ma żadnego konkretnego smaku, jednak z łatwością go przyjmujme, szczególnie marynowane. Tofu jest niezwykle bogate w białko, wapń i fosfor. Zawiera również fitoestrogeny.
Tofu to produkt wręcz obowiązkowy w kuchni każdego początkującego (i nie tylko!) wegetarianina, który wciąż nieco tęskni za mięsem, ponieważ ten produkt świetnie go imituje.
Spróbuj czegoś nowego
Śledzik w zalewie jest przepyszny i bez wątpienia ma sporą grupę fanów. Jego odpowiedni z tofu być może nie jest tak popularny, ale zdecydowanie zasługuje na uwagę. Tofu a la śledzik w zalewie to niezwykle proste danie, które wykonasz bardzo szybko. Świetnie smakuje, a zawarte w nim składniki, takie jak wcześniej wspomniane tofu czy glony wakame są bogatym źródłem najważniejszych składników odżywczych.
Tofu w zalewie jest dziecinnie proste. Zobacz sam!
@nowiny_pl Pyszne, aromatyczne tofu w zalewie! Link do artykułu z pełnym przepisem a komentarzu##nowiny ##wegeświęta ##vegan
♬ Winter / Chill / R & B_No517 - table_1
składniki:
pół kostki tofu,
glony wakame lub nori, wedle uznania,
dwie łyżki soli,
dwie łyki octu,
jedna średnia cebula,
łyżka sosu sojowego,
kilka listków laurowych,
3-4 rozgniecione ziarna jałowca,
2-3 ziela angielskie,
rozmaryn,
dwa ząbki czosnku
1 i pół szklanki wody
sposób przygotowania:
Wlać wodę do niewielkiego garnka. Dodać sól, sos sojowy oraz ocet w proporcjach podanych powyżej. Dodać dwa ząbki czosnku i dwa arkusze nori lub małą garść glonów wakame. Zagotować na małym ogniu i odstawić do ostudzenia. Tofu lekko odsączyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w półksiężyce. Do czystego słoika ułożyć warstwami cebulę, tofu, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz oprószyć rozmarynem. Dodać szczyptę pieprzu na koniec i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Pozostawić w lodówce, najlepiej na 24 godziny.
Gotowe!
Link do naszego profilu na TikToku: