Naucz się jak robić... ocet jabłkowy
Lista jego zalet jest długa. Przydaje się w kuchni jako dodatek do potraw i naturalny konserwant. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom glukozy we krwi. Ocet jabłkowy będzie bohaterem najbliższych warsztatów z zielarką.
Ocet jabłkowy to substancja bogata w składniki pozytywnie wpływające na organizm człowieka. W jego skład wchodzą enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy czy kawowy. Jedną z najważniejszych cech octu jabłkowego jest jego działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ocet jabłkowy wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować cukrzycę typu 2 oraz może być lekiem na przeziębienie i być wsparciem odporności w okresie największej zachorowalności.
Warsztaty z zielarką organizowane są przez Stowarzyszenie Lyskor w ramach projektu „Polsko-czeska integracja? Naturalnie!”. Spotkanie warsztatowe będzie polegało na nauce przygotowania domowego octu jabłkowego i innych przetworów na jego bazie.
Termin: 13 października 2021, godz. 17.00
Miejsce: Dom Kultury w Kobyli, ul. Główna 78
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc należy zapisać się wcześniej w biurze LYSKOR-u, tel. 32 440 76 01.