Jak smakuje Jarmark na pożegnanie lata w Raciborzu? Top 5 przysmaków, obok których nie można przejść obojętnie
W piątek 17 września rozpoczął się jarmark na placu Długosza w Raciborzu. Handlarze dopisali. Na stoiskach można zaopatrzyć się w wyroby rękodzielnicze oraz produkty spożywcze.
Przygotowaliśmy dla was zestawienie smaków "Jarmarku na pożegnanie lata" w Raciborzu.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
1. Sery z mleka kóz anglonubijskich
Agata Marczinska z Borucina sprzedaje sery kozie. Jej rodzice wyrabiają je z mleka kóz anglonubijskich. Mleko tych kóz jest pozbawione charakterystycznego zapachu, dzięki czemu wytwarzane z niego sery mają przyjemny, łagodny zapach. "Zagroda na pograniczu" w Borucinie liczy 150 kóz anglonubijskich. Na zdjęciu Agata Marczinska trzyma w rękach ser kozi długodojrzewający.
2. Langosze z Opawy
Radúz Dvořák przyjechał do Raciborza z Opawy. Na jarmarku sprzedaje langosze. - To jest ciasto drożdżowe smażone na oleju, podawane z czosnkiem, sosem tatarskim, serem i keczupem - mówi Radúz. Gość z Czech już po raz czwarty uczestniczy w raciborskich jarmarkach. Czech doskonale posługuje się językiem polskim.
3. Miód, pyłek, pierzga i propolis z Gór Świętokrzyskich
Kuba Tutaj to pszczelarz z Masłówa Drugiego w Górach Świętokrzyskich. Można u niego kupić nie tylko miody nektarowe i spadziowe, ale również pierzgę pszczelą, pyłek i propolis. - Pyłek to bomba witaminowa. Propolis to naturalny antybiotyk. Nadaje się do wyrobu nalewek i maści. Natomiast pierzga to przerobiony pyłek, którym pszczoły karmią larwy. Również jest bardzo zdrowy - mówi pszczelarz.
4. Wina z rodzinnych winnic
Jagoda Brzechowska z Warszawy ma na swoim stoisku "coś dla ducha" i "coś dla ciała". - Dla ducha mamy wina z małych, rodzinnych winnic w różnych regionach Europy. To wina, których nie można kupić w sklepie. Dla ciała mamy ryby w zalewach octowych - sandacza, węgorza oraz pulpety z leszcza - mówi pani Jagoda.
5. Bakalie, orzeszki i żurawina w miodzie
Stoisko pasieki z Niepołomic ma w swojej ofercie również bakalie, orzeszki i żurawinę w miodzie akacjowym. To przysmaki, obok których nie można przejść obojętnie.
Więcej zdjęć tego, co dzieje się na placu Długosza w Raciborzu można zobaczyć TUTAJ.
* * *
Impreza potrwa do niedzieli 19 września. W sobotę i niedzielę zaplanowano występy kabaretowe i koncerty (program dostępny jest TUTAJ).