Kołocz z Tworkowa, kruche ciasteczka z Zabełkowa oraz dzikie przysmaki z Rud nagrodzone w konkursie Śląskie Smaki
Gospodynie z Tworkowa wygrały w kategorii potraw regionalnych. Ich koleżanki z Zabełkowa zajęła II miejsce w kategorii potraw inspirowanych tradycją. Wśród laureatów Śląskich Smaków znalazła się również Fundacja Stare Opactwo w Rudach oraz firma Las Huberta z Rud.
Oto laureaci konkursu kulinarnego XV Festiwalu Śląskie Smaki:
Kategoria "potrawa regionalna":
1. KGW Tworków - Kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva - Prażonki jurajskie
Kategoria "potrawa/produkt inspirowany tradycją":
1. Słodka Manufaktura Leona - Czekolady
2. KGW Zabełków - Mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach - Dziki żur
Kategoria "produkt lokalny":
1. Las Huberta - Wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu - Sery kozie
3. Miód Bee Made - Krzysztof Widuch - Miód rzepakowy
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS. Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online - bezpłatnie na 1 rok.
- kategoria "potrawa regionalna" - Restauracja Riva - Prażonki jurajskie
- kategoria potrawa/produkt inspirowany tradycją - Fundacja Stare Opactwo w Rudach - Dziki żur
- kategoria produkt lokalny - Jurajski Koziołek - sery kozie
Przypomnijmy, XV Festiwal Śląskie Smaki został zorganizowany 13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Polecamy obszerną relację z tego wydarzenia (zdjęcia, filmy, wypowiedzi uczestników i gości, występy gwiazd):