Pasztety, kiełbasy i wędliny z dziczyzny, słodkości jak u babci, rzemieślnicze lody i piwa, a do tego pokazy i występy gwiazd - Krzysztofa Respondka, Remigiusza Rączki, zespołów Video, Śląsk i Kombi - wszystko to składa się na XV Festiwal Śląskie Smaki, którego gospodarzem w tym roku jest Zamek Piastowski w Raciborzu.
13 czerwca Zamek Piastowski w Raciborzu stał się kulinarnym centrum Śląska.
- Pogoda jest znakomita dla degustowania śląskich potraw. Myślę, że każdemu narobiliśmy tutaj smaków - mówi Grażyna Wójcik, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Dyrektor Zamku Piastowskiego Grażyna Wójcik o Śląskich Smakach i ogromnej frekwencji, która... nie była zaskoczeniem
Śląskie Smaki na zamkowym dziedzińcu rozpoczęły się 13 czerwca o godz. 13.00. Na gości czeka kilkadziesiąt stoisk z regionalnymi przysmakami. Nie będzie fałszu w stwierdzeniu, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Sery, wędliny, kiełbasy, przetwory mięsne, dziczyzna, miody, likiery, wódki i piwa, lody, kołocze, sztrucle, szarlotki - to tylko część potraw, które można zakupić na kilkudziesięciu stoiskach.
O godzinie 14.00 wystąpił Krzysztof Respondek. Następny punkt programu to "Barbara lubi rabarbar w Raciborzu", czyli pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej. Jeszcze dziś: