Dawni Słowianie też obchodzili tłusty czwartek. Tylko, że zamiast pączków jedli...
Wytrawna alternatywa dla słodkich pączków, czyli jak to było z tłustym czwartkiem dawno, dawno temu.
Pączki przyrządzane na słodko dotarły do nas w XVI wieku, prawdopodobnie jako wpływ kuchni arabskiej. Wcześniej Słowianie sięgali po typowo tłuste nadzienia. Przypuszcza się, że pierwsze pączki przypominały placki, które nadziewano słoniną i smażono na tłuszczu.
- To właśnie stąd dzisiejsza nazwa Tłustego Czwartku. Chodziło o to, by tym tłustym jedzeniem zapewnić sobie sytość także na zbliżającym się przednówku. To jest właśnie ten moment, w którym świętowanie wiąże się z kultem Jaryły (boga wiosny i płodności) - czytamy w artykule autorstwa Elżbiety "Sigrun" Nogi z raciborskiego Stowarzyszenia Drengów znad Górnej Odry.
Cały artykuł można przeczytać tutaj:
Ludzie:
Elżbieta Biskup
Nauczyciel Młodzieżowego Domu Kultury w Raciborzu, Radna Powiatowa