Schładzarki, chłodziarki, szafy chłodnicze i wiele innych
Lato, parne dni zachęcają nas do coraz częstszego picia zimnych napoi z chłodziarek, które stoją w niemalże każdym sklepie spożywczym. Jednak, czy sięgając po napój z ich półek zastanawiamy się nad samym urządzeniem? Firma PartGroup, zajmująca się sprzedażą i dystrybucją chłodziarek, postanowiła nam przybliżyć genezę tego urządzenia i przedstawić cykl ich żywotności.
Teoretycznie, standardowa szafa chłodnicza to nic innego, jak specyficzny rodzaj lodówki, jednak o nieco innym zastosowaniu. Urządzenie to jest wykorzystywane przede wszystkim przez sklepy, lokale gastronomiczne, cukiernie itp. Szafy umożliwiają przechowywanie dużej ilości produktów żywnościowych, które nie powinny być zamrożone, a jedynie schłodzone do optymalnej temperatury, zwykle średnio 2-8°C. W ten sposób produkty dłużej zachowują swoją świeżość, aromat i smak.
Szafy chłodnicze zaliczamy do grupy profesjonalnych sprzętów chłodniczych. Wyposażone są w agregat - zewnętrzny lub wewnętrzny - służący do obniżania temperatury wewnątrz urządzenia. Działanie takiej szafy jest więc podobne do standardowej chłodziarki, od której różni się jednak wielkością, kształtem i specyfiką wykonania.
Oprócz produktów spożywczych typu mięso czy nabiał, w szafach schładzane są również półprodukty i produkty gotowe do spożycia, czyli np. desery. W zależności od specyfiki zastosowania można więc wybrać model szafy chłodzącej z drzwiami pełnymi, np. lokalach gastronomicznych, lub przeszklonymi - w cukierniach, gdzie wymagane jest właściwe wyeksponowanie towarów. Wówczas szafy chłodnicze wykorzystywane są jako ważny element mebli ekspozycyjnych.
Urządzeń chłodzących jest obecnie wiele na rynku i mogą one pracować zgodnie z różnymi metodami chłodzenia. Najczęściej jednak spotykamy się z chłodziarkami sprężarkowymi. Działanie chłodziarek sprężarkowych opiera się na sprężarce, która stanowi główny element tego systemu. Sprężarka zasysa i spręża czynnik chłodniczy z parownika i następnie przekazuje go do skraplacza, gdzie dochodzi do jego skroplenia. W ten sposób czynnik chłodniczy pobiera ciepło pochodzące z produktów umieszczonych w chłodziarce, które następnie wydalane jest na zewnątrz urządzenia.
Firma PartGroup zajmuje się od wielu lat skupem i odsprzedażą browarnianych szaf chłodniczych, które są wycofywane z rynku z zamiarem ich utylizacji. Szafy chłodnicze to wizytówki każdego browaru, dlatego też eksploatacja sprzętu chłodniczego określona jest czasem ich użytkowania, w zależności od polityki browaru stanowi to 6 do 8 lat. Ponieważ jest to również bardzo ważny nośnik reklamy i wizerunku marki piwa - firmy stawiają na coraz to nowsze rozwiązania i technologie w tym zakresie. Wycofywany z rynku sprzęt jest z założenia przeznaczony do utylizacji i recyklingu. PartGroup w swoim "EKO" modelu i kierunku działania wyszła naprzeciw takim potrzebom, które mają na celu przede wszystkim ochronę środowiska oraz ograniczenie eksploatacji surowców naturalnych wykorzystywanych do wytworzenia nowych dóbr. W sytuacji, kiedy produkty po modernizacji nadają się do dalszego użytkowania, wydaje się wręcz konieczne aby "otrzymały taką szansę" i służyły nowym użytkownikom jeszcze przez wiele lat. Cieszy fakt, iż od 2015 r. firma skutecznie realizuje swoją misję na wielu rynkach Europy i świata, również w tym sektorze swojej działalności.
Tekst sponsorowany
Najnowsze komentarze