Najlepsi kucharze dla najlepszych czyli wielkie gotowanie dla kadry szpitala zakaźnego
Szkoła Podstawowa nr 1 w Raciborzu zaprosiła do współpracy renomowanych kucharzy z całej Polski, aby pomogli w przygotowaniu 135 obiadów dla pracowników miejscowego szpitala zakaźnego. Wielkie gotowanie zaczęło się w godzinach porannych na Ostrogu.
Kucharze, którzy szkolą adeptów sztuki gotowania, i mają doświadczenia w pracy w słynnych restauracjach na całym świecie, zjechali 20 maja do Raciborza. W kuchni szkolnej SP1 na Ostrogu przygotowali dla pracowników szpitala zakaźnego dwudaniowy obiad.
Współorganizatorami przedsięwzięcia byli: firma Unilever współpracująca z SP1, firma „Taaka ryba” z Suminy, firma Janeta oraz hurtownia owoców i warzyw dostarczająca je szkole.
Przygotowano 4 dania dla kadry szpitala: 2 zupy regeneracyjne (jedna z Kaszub oraz rybna z owocami morza), kaszotto oraz słodki deser.
- Chcemy pokazać, że w Raciborzu też można coś zrobić, coś, czego wcześniej nie było - powiedziała mediom Danuta Michalczuk koordynująca akcję.
Dla szpitala przygotowano 120 zestawów po 4 dania każdy. Kolejnych 15 zestawów przeznaczono do znajdującego się obok lecznicy RCM.
W SP1 był obecny przy gotowaniu starosta raciborski Grzegorz Swoboda jako patron akcji. - Wsparcie naszych medyków jest bardzo ważne. Nie tylko to finansowe, ale każde, jakie jest. Mamy w Raciborzu szpital jednoimienny, rodzi to wiele problemów, ale dopóki tutaj jest, to trzeba go wspierać, jak tylko umiemy.
To kolejna akcja pomocy szpitalowi w wykonaniu SP1. Wcześniej na Gamowską trafiły pierogi dla tamtejszych pracowników.
Ludzie:
Grzegorz Swoboda
Starosta Raciborski