Wtorek, 2 lipca 2024

imieniny: Jagody, Urbana, Martyniana

RSS

Od 1 stycznia będziemy musieli segregować odpady kuchenne. Sprawdź, co się do nich zalicza

30.12.2019 10:20 | 12 komentarzy | ż

Mieszkańcy zabudowy jednorodzinnej otrzymają dodatkowe worki na śmieci, na osiedlach przybędzie nowy rodzaj kontenerów.

Od 1 stycznia będziemy musieli segregować odpady kuchenne. Sprawdź, co się do nich zalicza
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

1 stycznia 2020 r. wchodzi w życie obowiązek selektywnej zbiórki odpadów ulegających biodegradacji (kuchennych). Bioodpady dzielimy na bioodpady zielone i bioodpady kuchenne. Dotychczasowy system w Raciborzu zakładał segregacje bioodpadów zielonych, przeznaczonych do kompostowania w raciborskiej instalacji. Pozostałe bioodpady były wrzucane do pojemnika na odpady zmieszane. Nowelizacja przepisów zobowiązuje gminę i mieszkańców do wydzielenia ze strumienia zmieszanych odpadów całej frakcji bioodpadów.

W domkach i blokach

Zbiórka nowej frakcji odpadów ulegających biodegradacji będzie realizowana w dwojaki sposób zależny od rodzaju zabudowy.

W zabudowie jednorodzinnej zbieramy odpady w brązowych workach dostarczanych przez przedsiębiorcę odbierającego odpady. Na start każda nieruchomość otrzyma dwa worki. Bezpłatnie przysługuje do 4 worków na bioodpady kuchenne w miesiącu. Odpady odbierane będą raz na dwa tygodnie.

W zabudowie wielorodzinnej należy zorganizować odrębne miejsce do gromadzenia odpadów kuchennych – możemy przechowywać je w specjalnych pojemnikach, wiaderkach lub w workach. Zarządca nieruchomości wyposaży punkt odbioru odpadów (altankę śmietnikową) w dodatkowy kontener do gromadzenia bioodpadów kuchennych oznaczony kolorem brązowym. Odpady odbierane będą dwa razy w tygodniu.

- Zachęcamy wszystkich do kompostowania bioodpadów we własnym zakresie. Kompost taki bardzo dobrze użyźnia glebę, a mniejsza ilość oddanych śmieci wpływa na obniżenie kosztów gospodarki odpadami i późniejsze opłaty - informuje UM Racibórz.

Co jest, a co nie jest bioodpadem kuchennym?

Do bioodpadów kuchennych zalicza się: odpadki warzywne i owocowe (obierki, skórki, zgniłe owoce, spady itp.), resztki żywności z wyłączeniem kości i resztek mięsa, fusy z kawy i herbaty wraz z filtrami papierowymi, skorupki jajek, stare pieczywo, łupinki orzechów.

Do bioodpadów kuchennych nie zalicza się: kości i resztek mięsa, odchodów i odpadów z kuwet zwierząt domowych, odpadów higienicznych (waciki, pampersy), zabrudzonego i tłustego papieru, niedopałków papierosów, worków z odkurzacza. Śmieci tego rodzaju trafiają - tak jak do tej pory - do kontenerów na odpady zmieszane.

Pobierz Raciborz ulotka segregacja.pdf (format pdf, rozmiar ~8.4 M)

źródło: UM Racibórz, oprac. ż