środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Smaki kuchni śląskiej w międzynarodowym gronie

16.12.2019 12:08 | 0 komentarzy | AgaKa

W wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych odbyły się warsztaty gastronomiczne z udziałem nauczycieli, szefów kuchni i uczniów z pięciu państw partnerskich: Turcji, Słowenii, Rumunii, Francji i Włoch. Spotkanie odbyło się w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion”.

Smaki kuchni śląskiej w międzynarodowym gronie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Projekt zakładał nabycie przez jego uczestników umiejętności i kompetencji w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integrację międzynarodową zespołów uczniów i nauczycieli oraz wymianę doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim. W ciągu sześciu dni przybyli zza granicy goście, pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), poznając przy tym kulturę i tradycje kulinarne Polski i Śląska. Uczestniczyli również w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach oraz zwiedzali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika. Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli też w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich i „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich.

Projekt podsumowano bankietem, na którym podano dania kuchni polskiej i śląskiej, sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą oraz ciast i deserów.