Podwójne srebro dla „Ekonomika”
Dwa srebra zdobyli uczniowie wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Gastronomicznym Olima Cup 2019 w Czechach. Uczniowie Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza przygotowali doskonałe dania, wykorzystując filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”.
Wyjazd 3 października 2019 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2019 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski. W tym roku szkołę z sukcesem reprezentowali w kategorii junior – kucharz: Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza zdobywając dwa Srebrne Medale. Uczniowie trenowali pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z jego dekoracją, składającego się z 4 porcji , wykorzystując filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”.