Mali cukiernicy z SP 13 upiekli dla swoich mam duże torty
Po raz kolejny uczniowie Szkoły Podstawowej nr 13 w Raciborzu zostali zaproszeni na warsztaty cukiernicze do Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 „Budowlanka-Gastronomik”.
Młodzi cukiernicy z klasy IV wraz z wychowawczynią Sylwią Kotulą–Koczenasz poznali tajniki wypieku i dekorowania tortów. Ich przewodnikiem była Irena Gotzmann – nauczyciel zawodowych przedmiotów gastronomicznych.
Uczniowie pracowali w grupach: troje dzieci oraz opiekun – uczeń Centrum. Wprawdzie część dotyczącą wypieku ciasta biszkoptowego dzieci poznały raczej teoretycznie, lecz pod okiem opiekunów samodzielnie przygotowały masę dekoracyjną oraz udekorowały torty.
Każdy z uczniów zabrał do domu własnoręcznie wykonany tort dla Mamy. Prezent na Dzień Matki był nieco spóźniony, ale zdecydowanie żaden okruszek "dzieła" nie doczekał Dnia Dziecka.
- Zajęcia przyczyniły się do podniesienia umiejętności uczniów w zakresie sztuki kulinarnej: pracy w kuchni z zachowaniem zasad higieny oraz korzystania z odpowiednich narzędzi kuchennych. Serdecznie dziękujemy uczniom CKZiU nr 1 za stworzenie wspaniałej atmosfery pracy oraz profesjonalny nadzór nad "małymi cukiernikami" - informuje CKZiU nr 1.
źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu