Poniedziałek, 25 listopada 2024

imieniny: Erazma, Katarzyny, Beaty

RSS

Uczniowie rydułtowskiego technikum na praktykach we Włoszech

22.05.2019 11:39 | 0 komentarzy | AgaKa

Już po raz drugi uczniowie technikum w Rydułtowach mieli okazję wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do Rimini. Dwutygodniowa praktyka we Włoszech przebiegała pod znakiem nowych doświadczeń. Fototechnicy i gastronomowie poznawali w praktyce techniki pracy w swoich zawodach, doskonaląc umiejętności językowe oraz odkrywając kulturę i tradycje Włoch.

Uczniowie rydułtowskiego technikum na praktykach we Włoszech
Rimini - przed siedzibą organizacji przyjmyjacej, fot. Powiat Wodzisławski
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Uczennice technikum, Agata, Julia i Maria, pracowały w studiu fotograficznym specjalizującym się w wykonywaniu zdjęć do dokumentów urzędowych i w realizacji indywidualnych zamówień klientów, np. zdjęć okolicznościowych i portretowych, używając programów graficznych. Kasia rozwijała natomiast swoje umiejętności zawodowe współtworząc kampanie reklamowe znanych włoskich marek modowych i kosmetycznych, zaś Ania i Kinga w miejscowości Igea Marina poznawały tajniki fotografii produktowej pod okiem profesora jednej ze szkół artystycznych. Miejscem pracy dwójki innych fototechniczek było nie tylko studio fotograficzne, ale także tor wyścigowy Misano World Circuit w Misano Adriatico pod Rimini. Typ fotografii sportowej, którą wykonywały Weronika i Patrycja wymagał od nich szczególnej dokładności kadrowania, refleksu i spostrzegawczości.

Rydułtowscy gastronomowie praktykowali w lokalnych restauracjach, bistrach, tawernach i pizzeriach. Tajniki kuchni śródziemnomorskiej zgłębiali Justyna, Marta, Natalia i Dawid, przygotowując mule, krewetki, kraby, małże i ryby. Dla większości z nich było to nowe i ciekawe doświadczenie. Jak zrobić tradycyjny włoski makaron wiedzą już Natalia i Dennis. Stażyści poznali składniki nadające charakterystyczny i niepowtarzalny smak włoskim daniom oraz sposób ich przyrządzania. W nadmorskich kurortach dużą popularnością cieszą się także dania serwowane w restauracjach sieciowych, oferujących szybkie i sycące przekąski. W „America Graffiti” pracowali Laura i Jakub.

Wyjazd odbył się dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Europejski start w zawodową przyszłość” w ramach programu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Udział w projekcie umożliwił uczestnikom przełamanie barier językowych i kulturowych, uczył pracy w międzynarodowym zespole i samodzielnego funkcjonowania poza granicami kraju.