Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Ekonomik (przyszłymi) szefami kuchni stoi

30.04.2019 17:37 | 0 komentarzy | AgaKa

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskim w Wiśle odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych "Gotuj z pasją" w kategorii kucharz, w którym drugie miejsce zajęła uczennica wodzisławskiego "Ekonomika". Młodzież z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. wzięła też udział w warsztatach gastronomicznych na promie Unity Line MF "Polonia".

Ekonomik (przyszłymi) szefami kuchni stoi
fot. Powiat Wodzisławski
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Organizatorem tegorocznej edycji konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy ze szkół polskich i czeskich. Uczestnicy sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb. Na przygotowanie potraw mieli 2 godziny.  Uczennica wodzisławskiego „Ekonomika” – Anna Elsnerz klasy II TGI – przygotowała pod okiem opiekuna, Judyty Lamży, polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo – ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego. Danie, dzięki któremu Ania zdobyła II miejsce zostało przez jurorów okrzyknięte „smakową petardą”.

W kwietniu odbyły się też wyjazdowe warsztaty gastronomiczne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wodzisławskiego ZSE przeprowadziła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu Krzysztofa Zielonka. Młodzież zapoznała się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie oraz sporządzała dania i desery z karty.