Piątek, 2 sierpnia 2024

imieniny: Alfonsa, Kariny, Gustawa

RSS

Łukasz z Ekonomika wrócił z Czech ze złotym medalem. Jego danie było najlepsze!

18.03.2019 13:00 | 0 komentarzy | mak

Jak smakuje sukces? Wiedzą to uczniowie wodzisławskiego Ekonomika. Złoto, dwa brązowe medale i wyróżnienie - z takim dorobkiem wrócili z Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromerizu w Czechach. 

Łukasz z Ekonomika wrócił z Czech ze złotym medalem. Jego danie było najlepsze!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny "Gastro Kromĕřiž Cup 2019" do Czech zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.   

Do rywalizacji finałowej konkursu, który odbywał się 14 i 15 marca, stanęło 81 reprezentantów w 4 kategoriach – kucharz, cukiernik, barista i sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch i Polski.

Drób w roli głównej

W tym roku Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu w kategorii "kucharz" z sukcesem reprezentowali: Łukasz Skowron zdobywając złoty medal i debiutantka Paulina Bierza zdobywając brązowy medal.  

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją. W roli głównej - filet z kurczaka w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Reprezentanci Polski zachwycili jury serwując roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne, gołąbka drobiowego z kaszą, puree marchewkowo-dyniowe i puree ziemniaczano-buraczkowe, marynowane i duszone warzywa, fondanta ziemniaczanego, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu, karmelizowane żółte buraki, sosy grzybowe i żurawinowe. 

Cukiernicy

Na tym sukcesy wodzisławskiej szkoły się nie zakończyły. Po raz drugi wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii cukierniczej, gdzie dwie uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Svět kolem nás“, czyli „Świat wokół nas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie do dyspozycji uczniowie mieli tylko 20 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych. 

Karolina Waler zdobyła wyróżnienie za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem malinowym i barwnymi kremami „Sweet Internet”. 

Beata Glinka otrzymała brązowy medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem pistacjowym z kiwi i słonym kremem z serków Filadelfia i mascarpone, „Sweet & salt cupcakes - World of optimist and pessimist”. 

Młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych - Krzysztofa Zielonkę. 

Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów.