Na stole królował sum afrykański
Srebro i brąz dla wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach. Uczniowie Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz przygotowali doskonałe danie z suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i tajemniczego składnika.
Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018, który odbył się 5 października w Ołomuńcu w Czechach, zakończył się sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski.
W tym roku szkołę z powodzeniem reprezentowali uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie "technik usług gastronomicznych": Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz. Łukasz zdobył srebrny, a Karolina brązowy medal. Do konkursu przygotował ich nauczyciel przedmiotów gastronomicznych - Krzysztof Zielonka.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 60 minut dania głównego wraz z jego dekoracją. Uczestnicy zmagań musieli stworzyć danie z suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i jednego nieznanego składnika, losowanego na 30 minut przed finałowym startem. Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie konkursu – uczestnicy otrzymali całego dużego suma i samodzielnie musieli przeprowadzić obróbkę dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i jury.
Srebrny medalista Łukasz wylosował kalafior, a podał jury danie zatytułowane "Sum/boczek/czosnek/puree ziemniaczane/burak/dynia/sos piernikowo-śliwkowy/groszek". Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów.
Karolina zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu "Sum/spaghetti warzywne/fondant ziemniaczany/beurre blanc/kapary/dynia", losując z kosza surowców dynię masłową.
Przy okazji konkursu młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii "Olima 2018" w międzynarodowym centrum targowym Flora w Ołomuńcu.
- Warto zaznaczyć, że to kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie. W ubiegłym roku Łukasz zdobył brązowy medal, a w 2014 roku nasz Ekonomik zdobył złoty medal w kategorii "Mistrz i uczeń gotują razem", gdzie do zmagań konkursowych stanęli nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec, pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów - podkreśla Aleksandra Bienias z wodzisławskiego Ekonomika.