Piątek, 2 sierpnia 2024

imieniny: Alfonsa, Kariny, Gustawa

RSS

Popisowe dania z mięsem z indyka. Zobaczcie co przygotowali młodzi kucharze

30.05.2018 08:34 | 0 komentarzy | mak

Gołąbki w liściach z botwinki w sosie beurre blanc czy terrina z gryczanym blinem i kawiorem z marakui - już od samych nazw potraw aż ciekła ślinka. Podstawą wszystkich popisowych dań był indyk. A przygotowali je uczestnicy konkursu kulinarnego w Rydułtowach.

Popisowe dania z mięsem z indyka. Zobaczcie co przygotowali młodzi kucharze
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

29 maja w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbyły się III Międzynarodowe mistrzostwa gastronomiczne młodych kucharzy i kelnerów. W szranki stanęła młodzież nie tylko z naszego regionu. - Bardzo nas cieszy, że wydarzenie spotyka się z tak dużym zainteresowaniem uczniów nie tylko z powiatu wodzisławskiego i okolic, bo przyjechali do nas również zawodnicy spod Warszawy czy z Czech - mówi Jacek Stebel, dyrektor ZSP nr 2 w Rydułtowach.

Popisowe dania

Kulinarne talenty młodzi ludzie prezentowali w konkursie "Wiosenne inspiracje z indykiem". Najpierw w szkolnej pracowni gastronomicznej każda drużyna musiała przygotować 3 porcje głównego dania, w którym królował rzecz jasna indyk.

Drużyna w składzie Nikola Glenc i Dawid Franiczek postanowiła przygotować terrinę, czyli przysmak kuchni francuskiej. Do tego gryczany blin, kawior z marakui, sos demi-glace i espuma z rabarbaru, czyli smakowity mus. - Pomyśleliśmy, że indyk dobrze komponuje się z owocami. Stąd pomysł na nasze danie - mówią reprezentanci ZSP nr 2 w Rydułtowach. Najtrudniejszym elementem do wykonania okazał się kawior z marakui. - Potrzebna jest substancja żelująca, do tego zimny olej i dużo cierpliwości - dodają.

Z kolei Karolina Bogacz i Beata Glinka zdecydowały się na przygotowanie klasycznego dania w zupełnie nowej odsłonie. A były to gołąbki z indyka w liściach z botwinki w sosie beurre blanc w towarzystwie wiosennych warzyw. - W środku jest indyk z kaszą kuskus oraz czosnkiem niedźwiedzim i szalotką. Do tego wiosenne warzywa. Bardzo ważne jest samo przygotowanie listków botwinki. Są bardzo cienkie, a nie mogą się rozerwać i muszą się dokładnie skleić. Potrzebna jest precyzja - mówią zawodniczki z wodzisławskiego Ekonomika.

Później odbył się drugi etap konkursu. Zawodnicy przenieśli się do restauracji Platinum w Rydułtowach. Trzy dwuosobowe zespoły kucharzy, które uzyskały najwyższą ilość punktów w pierwszym etapie, miały za zadanie otwarcie "skrzyni niespodzianki" i przygotowanie deserów z wykorzystaniem minimum 3 surowców dostępnych w skrzyni.

Najlepsi kucharze

Jury zadecydowało, że I miejsce zajęły Karolina Bogacz i Beata Glinka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. (opiekun: Judyta Lamża). II miejsce wywalczyły Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková ze szkoły w miejscowości Frydek-Mistek w Czechach (opiekun: Jan Kalo). III miejsce zdobyli Nikola Glenc i Dawid Franiczek z ZSP nr 2 w Rydułtowach (opiekun: Alicja Pawliczek)

Pozostałe zespoły kucharzy to: Karolina Kowalczyk i Krystian Piątek z ZSP nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie (opiekun: Małgorzata Zadróżna-Piłka i Renata Głowala), Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková ze szkoły w miejscowości Frydek-Mistek w Czechach (opiekun: Jan Kalo), Dominik Baron i Mateusz Mazur z ZSP nr 2 w Rydułtowach (opiekun: Małgorzata Janecka), Hubert Masny i Mikołaj Gontarz z ZSP nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie (opiekun: Małgorzata Zadróżna-Piłka, Renata Głowala).

Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Łukasz Gamoń, Elżbieta Nowrot, Michał Florczak i Krzysztof Firut.

Jak otworzyć wino?

Jednocześnie odbywał się konkurs "Kelner - doradca kulinarny", a w jego ramach indywidualne konkurencje dla uczestników obejmujące: serwis napoi gazowanych, zmianę obrusu w obecności gościa oraz otwarcie wina w obecności gościa. - To konkurencje prezentujące sztukę kelnerską, nieco już dziś zapomnianą - mówi dyrektor Jacek Stebel, jednak dodaje, że sztuka ta odradza się, bo powstaje coraz więcej dobrych restauracji, którym zależy na profesjonalnej obsłudze.

Najlepsi kelnerzy

I miejsce zajął Patryk Pokorski z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie (opiekun: Krzysztof Przysuszyński). II miejsce zdobyła Radka Bachorková ze szkoły w miejscowości Frydek-Mistek (opiekun: Jan Kalo), a III miejsce Justyna Czorny z ZSP nr 2 w Rydułtowach (opiekun: Iwona Wrożyna).

Pozostali uczestnicy to: Anna Krupa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie (opiekun: Alicja Laskowska), Katarzyna Kucharska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie (opiekunki: Małgorzata Zadróżna-Piłka, Renata Głowala), Larysa Postupalska z Zespołu Szkół Cogito w Siemianowicach Śląskich (opiekun: Damian Królikowski), Łukasz Mrowiec z Zespołu Szkół nr 2 w Kłobucku (opiekun: Karolina Kubicka), Izabela Prokop z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach (opiekun: Beata Wojtasik), Patrycja Śpiewok z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu (opiekun: Monika Guz- Wszołek), Samanta Woźnik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku (opiekun: Agnieszka Kulbit).

Przyszłych kelnerów oceniało jury w składzie: Piotr Borecki, Dariusz Brudny, Łukasz Franczyk i Michał Stencel.

fot. Jakub Morkowski/Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach