Niedziela, 7 lipca 2024

imieniny: Estery, Metodego, Kiry

RSS

Święcelnik, marynowane jajka i babka z buncloka

26.03.2018 00:18 | 0 komentarzy | eos

A poza tym żurki, pasztety, baby, serniki, paschy, zajączki i baranki – to najbardziej pasujące na wielkanocne stoły potrawy w przygotowaniu, których prześcigały się panie z KGW w Kobyli, Rzuchowie, Pogrzebieniu, a także ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Łańcach i Stowarzyszenia Prężny Kornowac.

Święcelnik, marynowane jajka i babka z buncloka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Mnogość wypieków i dań zarówno tych tradycyjnych, jak stanowiących przysmaki lokalnej kuchni można było spróbować podczas kiermaszu wielkanocnego w Gminnym Ośrodku Kultury w Kobyli. Wypełniających salę mieszkańców, a także gości wśród których nie zabrakło delegacji z zaprzyjaźnionej Branki powitała dyrektor GOK w Kornowacu Wiesława Bochynek. Na poczęstunek zaprosił wszystkich wójt gminy Kornowac Grzegorz Niestrój, z nadzieją, że na obficie zastawionych stolach każdy znajdzie coś dla swojego podniebienia. On też przewodniczył komisji, która w tym roku oceniała upieczone przez gospodynie pasztety. Zwyciężczyniami zostały panie z KGW w Kobyli.

Tradycyjnie też wręczono nagrody laureatom VIII Konkursu na Kartkę Wielkanocną, zorganizowanego przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Kobyli. Spośród 196 uczestników, wybranych laureatów przedstawiła dyrektor Mirosława Granieczny. Nagrodami wyróżniono: Martynę Adamczyk, Oliwię Furę, Aleksandrę Pawełek, Szymona Cieślika, Julię Gatzkę, Paulinę Piłę, Sandrę Ber, Klaudię Deptę, Patrycję Kurę oraz dzieci ze wszystkich przedszkoli w gminie.

Kiermasz świąteczny nie mógłby się obyć bez ozdób świątecznych, które wykonała Daniela Widota z Łańc. Ponadto obrzędy wielkanocne zaprezentowali mali aktorzy z koła teatralnego „Na śląskim podwórku” pod kierunkiem Małgorzaty Drzeniek i Joanny Masarczyk, a oprawę muzyczną przygotował zespół „Rzuchowianki” przy akompaniamencie Waldemara Świerczka.

Panie z KGW Kobyla: Maria Święty, Krystyna Masarczyk i Anna Kocjan wielkanocny stół zastawiły m.in.: jajkami w cieście, pasztetami, pieczoną kaczka i karczkiem, roladą ze szpinakiem, schabem z marchewką, sałatką z tortellini, tortem bezowym, babą wielkanocną oraz żurkiem. Kobylskie gospodynie wyróżnione zastały również za najlepszy pasztet.

Świąteczny stół pań z KGW w Rzuchowie: Weroniki Karpińskiej, Lidii Radwan, Marii Kury, Małgorzaty Drzeniek i Lidii Twardzik uginał się pod takimi potrawami, jak: sernik, baba świąteczna, mazurek wiosenny, pasztet, żurek, białe kiełbaski, szynka w galarecie, śledzie karmelizowane z gruszką oraz śledzie pod biała pierzynką, kulki serowe, baranki, szpajzy oraz święcelnik (ciasto drożdżowe z nadzieniem z wędlin).

Gospodynie z Pogrzebienia: Felicyta Krasek, Gabriela Zając, urszula Gorywoda, Krystyna Lenort, Sylwia Kuśmierz i Renata Stacha na kiermasz przygotowały: faszerowany schab w owocach, pasztet w buraczkach, jaja marynowane, chrzan z dżemem wiśniowym, pieczenie, sałatkę wielowarstwowa, sernik z bezą, mazurek, tort trzywarstwowy, bakę z Bucloka według przepisu sprzed 100 lat, pasztet z królika.

Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Łańcach: Emilia Wieczorek, Irena Wojak, Barbara Folek, Janina Hałas, Monika Chrobok, Weronika Rumpel i Maria Koczy na wielkanocny stół wybrały ze swego menu: bigos, dwa rodzaje pasztetu, biała kiełbasę pieczoną z cebulką, żurek, flaczki, ciasta, sernik, babę, tort w kształcie zająca, a także świeżo upieczony chlebek i bułeczki cebulaczki.

Panie ze Stowarzyszenia Prężny Kornowac: Anna Zagrodna, Małgorzata Musiolik, Ewa Gembalczyk, Maria Nikitiuk, Maria kaszta, Jadwiga Szymiczek, Teresa Bugdol, Iwona Kampka i Aniela Marklowska przygotowały takie specjały, jak: pasztet z gęsi, pieczeń rzymską, mięsne roladki wielkanocne, żurek, pierogi z jabłkiem, sałatkę jarzynową, paschę, mazurek, babki oraz sałatki – pod pierzynką, rubinową, z paluszków krabowych śledziową oraz jaka faszerowane, ciasta, desery, babeczki i sernik.