Stoły wielkanocne w Tworkowie uginały się pod świątecznymi specjałami
Dobrą muzykę i znakomite specjały lokalnej kuchni – tradycyjnie łączył w jedno Kiermasz Wielkanocny zorganizowany w Centrum Kultury w Tworkowie.
Torty, ciasta, paschy, baby i babeczki, rogaliki, świąteczne zajączki, a także galaretki z kurczaka, rolady z łososia i ze szpinakiem, kiełbaski w cieście, krokiety – to specjały według tradycyjnych receptur, przygotowane na wielkanocną degustację przez panie z kół gospodyń wiejskich w Bolesławiu, Bieńkowicach, Nowej Wiosce, Owsiszczach i Roszkowie.
Nie zabrakło również mazurków, którymi mogło pochwalić się każde z dziesięciu KGW gminy Krzyżanowice.
Wielkanocną imprezę kulinarną uświetnił znakomity występ Orkiestry Dętej Gminy Krzyżanowice pod dyrekcją Krzysztofa Fulneczka, a solistami byli Iwona Tul i Kamil Klimek. Mieszkańcy, którzy jak zawsze dopisali na tym świątecznym spotkaniu mogli nabyć piękne ozdoby wielkanocne przygotowane przez dzieci z miejscowych świetlic oraz ich opiekunki.
Stoły wielkanocne pań z KGW odwiedzili m.in. wójt gminy Krzyżanowice Grzegorz Utracki wraz ze swym gościem radnym Sejmiku Samorządowego Bronisławem Karaskiem, a obowiązki gospodyń uroczystości pełniły dyrektor GZOKSiT w Tworkowie Daria Wieczorek oraz instruktor Sabina Ciuraszkiewicz.