Nutella niebezpieczna dla zdrowia dzieci? Włosi wycofują ją ze sklepów [AKTUALIZACJA]
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w produkcji Nutelli powstają czynniki rakotwórcze. Włoska sieć handlowa już wycofała ze sprzedaży flagowy produkt koncernu Ferrero. Wszystko przez olej palmowy. Producent twierdzi, że bez niego byłby to substytut prawdziwego produktu.
Producent Nutelli, firma Ferrero rozpoczęła we Włoszech kampanię reklamową, która ma uspokoić konsumentów. Zapewnia, że czekoladowy krem jest bezpieczny dla zdrowia. To reakcja na wycofywanie Nutelli z niektórych sklepów we Włoszech.
W maju Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w przy podgrzewaniu do temp. 200 stopni Celsjusza oleju palmowego, wykorzystywanego m.in. do produkcji Nutelli, powstają czynniki rakotwórcze. Zdaniem urzędu, nawet umiarkowane spożycie kremu stanowi zagrożenie dla dzieci, a ze względu na brak ostatecznych danych, nie można ustalić, jaki poziom jest bezpieczny.
Producent jednak podkreśla, że nie zrezygnuje ze stosowania oleju palmowego w Nutelli. Dzięki niemu krem uzyskuje gładką konsystencję.
Więcej czytaj tutaj
Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach.
- Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
- Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
- Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
- Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego. Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.
W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.
Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.