środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Remigiusz Rączka maszkiecił i warzył w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA]

12.03.2016 18:42 | 0 komentarzy | żet

W piątkowy wieczór, raciborska biblioteka zaprosiła swoich czytelników, miłośników tradycyjnej śląskiej kuchni na spotkanie ze znanym kucharzem Remigiuszem Rączką.

Remigiusz Rączka maszkiecił i warzył w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA]
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

- Zła wiadomość jest taka, że dzisiaj piątek i nie będzie mięsa! – zaczął Remigiusz Rączka i w trakcie półtoragodzinnego spotkania bawił do łez licznie zgromadzoną publiczność podobnymi anegdotami.

Rączka zachęcił do powrotu do normalności, czyli czasów, kiedy jadało się to, co swojskie. Kompoty, domowe przetwory, własne warzywa i owoce, zero glutaminianu sodu i brak pośpiechu to najlepszy przepis znanego kucharza na smak i zdrowie. - Jestem zwolennikiem tradycji, więc nie zapominajmy oczywiście o golonce i kapuście - żartował Rączka.

W międzyczasie publiczność kosztowała specjalnego piątkowego (a miały być polędwiczki!) menu: kulek rybnych, sałatki śledziowej i zisty. Nie zabrakło oczywiście pokazu sztuki kulinarnej na żywo.

Spotkanie w bibliotece było połączone z promocją książki „Rączka Gotuje na Beztydziyń i Świynta” - zbioru receptur kulinarnych, dzięki któremu doświadczone gospodynie mogą przypomnieć sobie znane przepisy a młodsze nauczyć się gotować tradycyjnie. Jeszcze długo w kuluarach, przy podpisywaniu książek, Rączka chętnie dzielił się sekretami śląskiej kuchni, między innymi zdradzając przepis na idealne rolady wołowe.

Nie pozostaje nic innego, jak sięgnąć po książkę, którą można oczywiście wypożyczyć w bibliotece i gotować!

Obszerna fotorelacja ze spotkania na www.biblrac.pl.

Ludzie:

Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.