Woda z kranu w gastronomii – przyjaciel czy wróg?
Woda - zarówno istotny jak i jeden z podstawowych składników w przyrządzaniu potraw i napojów. Jaką wybrać - mineralną, źródlaną czy kranówkę?
Najprostszym rozwiązaniem jest używanie kranówki bo mamy ją zawsze pod ręką. Ale czy woda wpływa na smak potraw i napojów? W przygotowaniu potraw i napojów najważniejszy jest ich smak, dlatego woda jakiej użyjemy również będzie mieć na to wpływ. Istotą wyboru jest jej neutralny smak, a ten uzależniony jest w przypadku każdej wody od zawartości minerałów - im ich więcej, tym bardziej wpływają na smak, a w przypadku wody kranowej może wchodzić w grę jeszcze chlorowanie. Warto jednak wiedzieć, że w Raciborzu woda kranowa nie jest chlorowana, a proces jej uzdatniania polega na filtracji na złożach piaskowo-antracytowych. I na koniec argument ekonomiczny - litr wody w sklepie kosztuje średnio około jednej złotówki, a z kranu niewiele ponad jeden grosz. Rocznie oszczędzić można nawet 700 zł.
Dietetyk Sandra Kania Palczewska
Tekst sponsorowany
Najnowsze komentarze