Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Ekonomik na podium, Marklowice wyróżnione w konkursie Śląska Jesień Kulinarna

26.11.2014 13:19 | 0 komentarzy | tora

Trzynaście dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z województwa śląskiego, Czech oraz Tczewa wzięło udział w IV edycji konkursu Śląska Jesień Kulinarna, który odbył się 20 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Ekonomik na podium, Marklowice wyróżnione w konkursie Śląska Jesień Kulinarna
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak.


Jak pokazał konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele. - O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu oraz znany w regionie kucharz.
Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych oraz walory smakowe i wizualne potrawy. Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez duet z Bielska – Białej. Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy - Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech.


Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „ekonomika”: Agacie i Adriannie. Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Z kolei wyróżnienie za smak otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach, z którym to w tym dniu wodzisławski ZSE podpisał oficjalne porozumienie o współpracy. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej. – Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną XXI wieku. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektor ZSE w Wodzisławiu Śl.

Ludzie:

Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.