Owocowa rozkosz dla podniebienia
Desery w postaci sałatek oraz koktajlu smakowały równie wybornie, jak wyglądały. Przygotowujące je słuchaczki raciborskiego uniwersytetu trzeciego wieku, dołożyły wszelkich starań, by z owoców zarówno tych ogrodowych, jak i egzotycznych wyczarować smakowite arcydzieła. Za takie z pewnością uznać można arbuz, którego „wyrzeźbiły” Elżbieta Molenda i Halina Szykuła.
Wspólne pichcenie zorganizowane w ramach warsztatów „Odżywiam się smacznie i zdrowo” przebiegało pod okiem dietetyk, specjalistki od osób starszych Joanny Chmiel. – Zależało nam żeby wprowadzić do deserów owoce południowe, jak melon czy mango, po które rzadziej sięgamy, bo nie znamy ich walorów lub cena ich jest za wysoka – tłumaczyła pani dietetyk. Owoce te doskonale komponowały się z tymi rodzimymi, które panie przyniosły z działek. Sałatki wzbogacone jogurtem naturalnym, stanowiły zdrową i równie smaczną alternatywę dla deserów przygotowanych na bazie kalorycznej śmietany – kremówki.