Zdrowe sałatki nie tylko dla seniorów
Smakowite pasty i surówki przygotowywali w ramach warsztatów żywieniowych słuchacze Śląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Raciborzu.
Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały cyklem wykładów lek. med. Ewy Woźniak oraz dietetyk Joanny Chmiel na temat chorób układu pokarmowego, a także zapotrzebowania na składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy w połączeniu z zasadami właściwego komponowania posiłków.
Cykl spotkań pn. „Odżywiam się smacznie i zdrowo”, służy przełamaniu stereotypów żywieniowych u osób starszych z problemami zdrowotnymi, którym często trudno zmienić swe nawyki w jedzeniu. Tego uświadamiającego zadania podjął się ŚUTW, a finansowo przedsięwzięcie wsparł prezydent miasta Racibórz.
Pierwsze warsztaty, jak zapowiedziała dietetyk Joanna Chmiel maja za zadanie wskazanie roli warzyw w odżywianiu, umiejętnemu łączeniu ich z owocami, błonnikiem, zachęceniu do jedzenia owoców mniej znanych, a bardzo smacznych, jak np. awokado.
Prezes uniwersytety trzeciego wieku Czesława Kordyaczny przypomina, że w planie kolejnych warsztatów są dietetyczne desery, zupy, dania mięsne i sałatki.