środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Dla ochłody – czeskie lody

31.10.2013 20:49 | 0 komentarzy | OQL

Kto nie spróbował lodów Mrož, nie może powiedzieć, że był w Czechach. Słynne lody mają swoją „matkę”, która je wymyśliła, w opawskich zakładach chłodniczych. Mogą się one pochwalić także innymi produktami,  nie tylko słynnym smakołykiem lodowym, który tak uwielbiają dzieci i dorośli.

Dla ochłody – czeskie lody
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ale wróćmy do początków. Historia chłodni opawskich zaczęła się w 1954 roku. W 1991 roku doszło do usamodzielnienia się ogólnokrajowego koncernu chłodniczego i powstał zakład państwowy Slezské Mrazírny, s. p. Firma była w tym okresie w centrum uwagi, głównie dzięki szeroko zakrojonym i atrakcyjnym innowacjom. Czechy nie znały wcześniej tak nowatorskiego podejścia do marketingu. Dlatego furorę zrobiły opakowania z frytkami, które zdobił odcisk ust sławnej, pochodzącej z Opawy, aktorki – Lenki Kořínkovej.

W 1994 roku zakład przekształcił się w firmę Slezské mrazírny Oceán, którą w 1997 roku wykupiła spółka Nowaco. Nowy właściciel zainwestował olbrzymie środki finansowe w moc produkcyjną i kontynuował trend na gotowe produkty i lody.

Przełomowy był także 1999 rok, kiedy spółka Nowaco zapoczęła budować nową markę lodów – markę Prima, która już po 5 latach istnienia na rynku mogła się pochwalić olbrzymim sukcesem. Z początkowego udziału w rynku w wysokości 0% osiągnięto niewiarygodny poziom 35%. Dzisiaj stoi ramię w ramię z konkurencyjną marką Algida, przy czym obie marki mają po 35% rynku. Nowaco nie spoczęła jednak na laurach i przed dziesięcioma laty, podczas jeszcze większej ekspansji, otwarła zupełnie nową linię technologiczną do pakowania warzyw. Nie zabrakło także inwestycji rzędu 100 milionów koron, potrzebnej do uruchomienia produkcji ciasta francuskiego i pieczywa mrożonego. Aktualni właściciele – międzynarodowy gigant z centralą w RPA – pozostawili produkty pod znaną i w Czechach już przyjętą marką Nowaco. Zakłady chłodnicze mogą się pochwalić także różnymi wyróżnieniami jakości. Markę KLASA, oprócz słynnych lodów Mrož, zdobył także panierowany ser, głównie dzięki temu, że ma naprawdę w sobie dużo sera (eidam 30%) i jest panierowany w specjalnej bułce tartej, która spełnia wymagania wysokich temperatur (oznacza to, że nawet wyjęte z zamrażarki i włożone do wrzącego oleju, sery nie pękają). Panierka, dzięki specjalnej procedurze technologicznej, nie nasiąka niepotrzebnym tłuszczem.

Dzisiaj opawskie zakłady chłodnice przetwarzają, produkują a także wprowadzają nowości w całej skali produktów mrożonych. W tutejszym asortymencie znajdziemy ryby i produkty rybne, mrożone warzywa i mieszanki warzywne, frytki i inne produkty z ziemniaków, mrożone dania gotowe i inne delikatesy. Firma jest dobrym przykładem współpracy transgranicznej, dlatego że część mrożonego asortymentu powstaje z produktów pochodzących od polskich dostawców.