Pierwsze wzmianki o istnieniu rodzinnego, wtedy jeszcze drewnianego młyna wodnego, który znajduje się w dzielnicy Opawa – Palhanec, pochodzą z 13 marca 1362 roku, kiedy jego właściciel – opawski książę Mikołaj II, wnuk Przemysła Ottokara II – podarował go swojej córce, zakonnicy z Klasztoru Św. Klary w Opawie.
Zapisy, dotyczące dzisiejszych właścicieli, pochodzą już z 1712 roku, ale ród Herberów został prawdziwym właścicielem palhaneckiego młyna dopiero po jego zakupie, czyli 11 czerwca1876 roku. Młyn nabył wtedy założyciel dynastii młynarzy Jan Herber. Po jego śmierci młynem zajmowała się jego żona Maria. Do młyna został wprowadzony rewolucyjny wynalazek produkcyjny tamtych czasów – młyn walcowy – zamiast młyńskich kamieni. Młyny walcowe przyniosły nową wyższą jakość produktów, podniosły wydajność pracy, umożliwiły automatyzowanie procesu mielenia i zaoszczędziły siłę roboczą. W pierwszym etapie prywatyzacji po 1989 roku młyn trafił z powrotem w ręce trzech córek byłego właściciela młyna Bedřicha Herbera, które przejęły młyn 1 lipca 1992 roku. W celu zarządzania restytuowanym majątkiem powołały one spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, która zajęła się wykorzystywaniem nieruchomości i wszystkimi działaniami handlowymi młyna, który był już w tym czasie przeznaczony do likwidacji. W latach 1994 – 2010 w kilku etapach nastąpiła kompleksowa rekonstrukcja i modernizacja całej produkcji. Dziś spółka z sukcesem działa na rynku produktów młynarskich i kontynuuje tradycję produkcji i sprzedaży tzw. mąki palhaneckiej.
Produkucja odbywa się w dwóch zakładach. W dzielnicy Opawa – Palhanec jest produkowany szeroki asortyment pszenicznych produktów młynarskich i pasz. Oprócz asortymentu tradycyjnych mąk, produkuje się tu także mąkę keksową, wafelkową, mąkę pizza i cały szereg mąk pełnoziarnistych.
W drugim zakładzie, w miejscowości Holasovice, firma produkuje towary z kukurydzy, jak kaszę mannę, błonnik kukurydziany, mąkę kukurydzianą zalecaną w diecie bezglutenowej i pasze z kukurydzy. W tym młynie jest także mielone żyto, dzięki czemu jest cały asortyment mąk żytnich. Proces produkcyjny w obu młynach jest całkowicie zmechanizowany z elementami automatyzacji. Pod tą marką klienci znajdują mąki najlepszej jakości, bezpieczne dzięki gwarancji wynikającej z poziomu technologii i trwałej kontroli laboratoryjnej. O jakości świadczy także to, iż palhanecka mąka gładka otrzymała od czeskiego ministerstwa rolnictwa tytuł Regionalnego artykułu spożywczego roku.
„Jesteśmy czysto regionalną firmą. Surowce zakupujemy na Morawach, przy czym funkcjonuje długoletnia współpraca z tutejszymi rolnikami i organizacjami rolniczymi. Mąkę później dostarczamy do piekarni na Morawach. Do sąsiadującej Polski wozimy nasze towary tylko dla jednego odbiorcy” – kończy Gabriela Salichová, kierownik działu handlowego.