Teren Opawska należy do tradycyjnych obszarów rolniczych Województwa Morawsko-Śląskiego. Z punktu widzenia pierwotnej rolniczej produkcji, można go podzielić na dwie części: Opawsko, urodzajne ziemie wokół rzeki Opawa i okolica miasta Vítkov, którą ze względu na charakter można zaliczyć do obszarów podgórskich.
Zarejestrowane użytki rolne w całym regionie mają 69 767 hektarów i są podzielone na około 8 tysięcy tzw. bloków gruntowych. Rolnicy obrabiają około 57 tysięcy hektarów gleby ornej, co daje 81% całej rejestrowanej powierzchni. W porównaniu z pozostałymi regionami Województwa Morawsko-Śląskiego to jest zdecydowanie pierwsze miejsce. Procent ten również mówi o tym, iż Opawsko jest tzw. obszarem produkcyjnym. Pozostałe 12 400 hektarów gleby ornej zajmują łąki, sady owocowe czy szybko rosnące krzewy. Te są uprawiane tutaj na około 25 hektarach, na Ziemi Opawskiej znajdziemy także kilka mniejszych stawów.
Wymieniony obszar ziemi uprawia 640 zarejestrowanych użytkowników. Małe obszary od 1 do 5 hektarów posiada 131 użytkowników, 5 – 10 hektarów ma 82 użytkowników i najwięcej użytkowników – 286 gospodaruje na obszarach od 10 do 50 hektarów, aż 100 hektarów ma 50 użytkowników i od 100 do 500 także około pięćdziesięciu podmiotów. Na powierzchni od 500 do 1 000 hektarów gospodaruje 18 użytkowników, na obszarach od 1 do 2 tysięcy następnych 17 użytkowników. Sześć wielkich firm rolniczych gospodaruje na obszarach większych niż 2 tysiące hektarów.
W systemie rolnictwa ekologicznego gospodaruje ponad czterdzieści podmiotów i to na prawie 12 procentach całego obszaru uprawianej gleby ornej w regionie.
Jeżeli chodzi o rodzaje upraw, to zdecydowanie przodują zboża i rzepak. Pszenicą ozimą obsiano w tym roku 17 787 hektarów, rzepakiem 9 724 hektarów i jęczmieniem 6 614 hektarów. Na Opawsku są uprawiane także buraki cukrowe, kukurydza na kiszonkę i ostatnio także na ziarno, znajdziemy tutaj także uprawy roślin pastewnych. Do rarytasów należy sporysz uprawiany dla potrzeb przemysłu farmaceutycznego.
Tereny wokół miasta Vítkov kiedyś były tradycyjnym obszarem, na którym uprawiało się ziemniaki, dziś produkuje się ich coraz mniej. Na dużych obszarach zaczęto uprawiać grykę i także rośliny alternatywne, jak ostropest, trawy do rozmnażania albo facelię. Ta miododajna roślina jest uprawiana także w celu rozmnażania, służy jako tzw. zielony nawóz.
Ważną częścią rolniczej produkcji masowej jest cukrownia działająca w miejskiej dzielnicy Opawy Vávrovice. Przerabiają tutaj buraki z Opawska, ale także z innych terenów województwa czy z południowych Moraw.
Jeżeli chodzi o produkcję zwierzęcą, to na Ziemi Opawskiej przoduje hodowla bydła. W tym roku hodowano tutaj około 85 tysięcy bydła, z tego 71 tysięcy krów, w tym około 18 tysięcy krów dojnych do produkcji mleka. Ciągle spada produkcja trzody chlewnej. Drób jest hodowany głównie w tzw. hodowlach rozmnażających i częściowo także dla produkcji jaj.
U hodowców ekologicznych widać starania o powrót do tradycyjnych roślin, które kiedyś na Opawsku z sukcesem uprawiano. Można tutaj wymienić grykę czy pszenicę orkiszową. Rolnicy próbują swoje produkty także przetwarzać i sprzedawać m.in. na targach farmerskich. Na wioskach powraca się także do tradycyjnych rolniczych świąt, jak dożynki, święta zielne i inne. Rolnicy z Opawska osiągają również sukcesy w konkursach regionalnych na artykuły spożywcze i inne.
(mk)