Ktokolwiek odwiedzi Opawę, powinien otrzymać gościnę na najwyższym poziomie. Do dyspozycji gości są nie tylko liczne restauracje, bary i puby, ale oczekują na nich także wykształceni na miejscu specjaliści w dziedzinie ruchu turystycznego. O młodych fachowców troszczą się Średnia Szkoła Hotelarstwa i Usług, Wyższe Technikum, a także Uniwersytet Śląski (Slezská univerzita).
Opawska „hotelówka” zdobywa na konkursach gastronomicznych jedną nagrodę za drugą. Obojetnie czy chodzi o rozlewanie piwa, o konkurs „Czeski Sprzedawca”, „PROFI GO”, „TOP GUIDE junior” (konkurs talentów w ruchu turystycznym), czy o inne konkursy – sukcesów nie brakuje. Szkoła oferuje naukę w szkole zawodowej, ale także czteroletnie kierunki zakończone maturą. Wyższe Technikum (Vyšší odborná škola) daje zainteresowanym możliwość zdobycia pracy w dziedzinach rozwoju i kierowania turystyką regionalną, ale i zatrudnienia w hotelach. Od roku akademickiego 2003/2004 „hotelówka” ma akredytację do prowadzenia kierunków licencjackich w programie „Gastronomia, hotelarstwo i turystyka”. Nauka jest prowadzona przy współpracy z wydziałem handlu i przedsiębiorczości Uniwersytetu Śląskiego w Karwinie.
Uniwersytet Śląski w Opawie, konkretnie Instytut Balneologii, Gastronomii i Turystyki, który absolwentom szkół średnich oferuje studia na kierunku balneologia i turystyka, wychowuje fachowców, którzy znajdują miejsca pracy w dziedzinie zakwaterowania, wyżywienia i rekreacji i oczywiście w balneologii i turystyce. Do nauk praktycznych studenci wykorzystują Centrum Gastronomiczne, które działa na terenie Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Hradecká. Centrum Gastronomiczne służy (oprócz działalności edukacyjnej) także do prowadzenia kierunkowych kursów i gastronomii doznaniowej – w ostatnim czasie mieszkańcy Opawy bardzo polubili np. specjalne entomofagiczne wieczory, podczas których można popróbować różnych specjałów z owadów. Popularnością cieszą się także degustacje wina, kawy albo wieczory z kuchnią międzynarodową. Także tutejsi studenci przywożą z różnych zmagań konkursowych w świecie wiele nagród. Dodatkowo właśnie oni niedawno przeprowadzali ocenę usług gastronomicznych w dwustu restauracjach w województwie morawsko-śląskim. Certyfikat otrzymało tylko 22 z nich. W jakiej restauracji w Opawie zatem najlepiej ucztować? Uniwersytet Śląski wydał certyfikaty restauracjom: U Tiskárny, U Soudu, San Marco, Oliver, U Náhonu, U Tří jabloní, Středověké pivní sklepy, Hotel & Restaurant Iberia, U Bílého koníčka czy restauracji Hotelu Katharein.