Poniedziałek, 21 października 2024

imieniny: Urszuli, Hilarego, Celiny

RSS

Olej rzepakowy raciborskiej firmy z certyfikatem „Doceń polskie”

18.05.2015 12:58 | 8 komentarzy | ż

Firma SOSTA z Raciborza jest jednym z laureatów audytu żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Tłoczony na zimno olej rzepakowy tego producenta został nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej. Patronem honorowym programu „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Olej rzepakowy raciborskiej firmy z certyfikatem „Doceń polskie”
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Mieszcząca się w Raciborzu firma SOSTA jest jednym z laureatów XVI certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Podczas audytu, który miał miejsce w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty „Doceń polskie” znalazł się Olej rzepakowy zimnotłoczony raciborskiej firmy. Wyrób otrzymał maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano mu także tytuły TOP PRODUKT.

- Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

- Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.

Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność. - Od początku stawialiśmy i stawiamy na transparentność oraz sprawiedliwą ocenę dokonywaną przez niezależnych ekspertów, posiadających wiedzę oraz doświadczenie pozwalające im zweryfikować dostarczone próbki wyrobów. Warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie zgłoszone produkty przechodzą pozytywnie certyfikację. Wyróżniane są tylko te najbardziej wartościowe. Godło „Doceń polskie” to dla producentów powód do dumy, a dla konsumentów - gwarancja właściwego wyboru przy robieniu zakupów - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”.

Przedsięwzięcie mające na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej informacji na temat programu można znaleźć na stronie internetowej www.docenpolskie.pl, a także blogu programu dostępnym pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.

źródło: docenpolskie.pl