Czwartek, 26 grudnia 2024

imieniny: Szczepana, Dionizego

RSS

Czy opakowania mogą wpływać na smak i jakość żywności?

29.03.2023 23:45 | 0 komentarzy | MK

Opakowanie powinno chronić żywność na każdym etapie łańcucha dostaw – od chwili opuszczenia zakładu produkcyjnego do momentu, w którym towar trafi na sklepową półkę. Nieodpowiedni sposób przechowywania żywności może skutkować nałożeniem na producenta kar finansowych i negatywnie wpływać na zdrowie konsumentów. Dlatego tak ważne jest zadbanie o wysoką jakość opakowań. Czy pojemniki mogą zmieniać cechy organoleptyczne żywności, takie jak smak, zapach czy konsystencja? Jakich materiałów unikać, a które zostały uznane za bezpieczne? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

Czy opakowania mogą wpływać na smak i jakość żywności?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Co wpływa na jakość żywności?

Na jakość żywności, czyli m.in. jej wygląd i wartość odżywczą, wpływa wiele czynników. Przede wszystkim – sposób pakowania i warunki przechowywania.

Pojemniki do żywności muszą być:

  • odporne na uszkodzenia;
  • szczelne;
  • higieniczne;
  • bezpieczne dla zdrowia;
  • dopasowane do rodzaju przechowywanych w nich produktów.

Najpopularniejszym materiałem opakowaniowym wykorzystywanym w branży spożywczej jest tworzywo sztuczne, potocznie nazywane plastikiem. Jest bowiem nie tylko łatwe w obróbce, dzięki czemu można uzyskać z niego niemal dowolne kształty, ale także lekkie i trwałe. Doskonale nadaje się do transportowania na duże odległości.

Należy jednak pamiętać, że na jakość żywności wpływają także czynniki zewnętrze oddziałujące na produkt, czyli wilgoć i temperatura. Nawet najszczelniejsze opakowanie nie uchroni żywności przed zepsuciem, jeśli pojemnik będzie narażony np. na bezpośrednie działanie promieni słonecznych czy wysokiej temperatury. Może to powodować migrację do żywności substancji endokrynnie czynnych, które negatywnie wpływają na układ hormonalny człowieka. Dlatego niektórych opakowań z plastiku nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze producenta opakowań do żywności?

Do najczęściej wykorzystywanych materiałów opakowaniowych w branży spożywczej należy polipropylen. PP oznaczany jest cyfrą 5. To tworzywo, które znajduje się na liście materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Producent opakowań do żywności Stark Partner oferuje szeroki wybór pojemników plastikowych stosowanych w przemyśle spożywczym, w tym m.in. opakowania do żywności kwaśnej, uwodnionej i głęboko mrożonej.

Producenci żywności, przed wyborem dostawcy opakowań, powinni zweryfikować, czy firma, z której planują rozpocząć współpracę, ma w swoim asortymencie certyfikowane pojemniki plastikowe. Producent Stark Partner to jeden z czołowych polskich producentów opakowań do żywności, który korzysta z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.

W jakich opakowaniach nie należy przechowywać żywności?

Tworzywa sztuczne są grupą niejednorodną. To znaczy, że nie wszystkie równie dobrze nadają się do przechowywania żywności. Niektóre rodzaje plastiku mogą negatywnie wpłynąć na cechy organoleptyczne produktów, w tym smak, zapach, konsystencję czy wartości odżywcze. Dlatego każdy towar powinien mieć właściwe oznaczenie na etykiecie, żeby klient mógł dokonać świadomego wyboru.

Plastik przeznaczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością nie powinien zawierać bisfenolu A (BPA). To związek chemiczny z grupy fenoli, który może negatywnie wpływać na ludzką gospodarkę hormonalną. Dla własnego bezpieczeństwa należy więc unikać plastikowych opakowań oznaczonych cyfrą 7.

Materiał zewnętrzny